Wat is Polkadot?

Polkadot is een revolutionaire cryptocurrency, het protocol laat niet-gerelateerde blockchains veilig en snel communiceren, zonder tussenpersoon. Het maakt ook gebruik van gespecialiseerde parachains die een groot deel van de verwerkingsvraag van de hoofdketen wegnemen, zelfs in tijden van piekverkeer! Bovendien krijgen DOT-houders bestuursrechten, zodat ze enige inspraak hebben in de voortgang van Polkadot, terwijl ze het gebruiken als onderdeel van hun beleggingsportefeuille via koop/verkoopbeurzen zoals Coinbase.

Hoe werkt het Polkadot-netwerk?

Polkadot is een sharded multi-chain netwerk dat gebruikers verbeterde schaalbaarheid, interoperabiliteit en cross-chain functionaliteit biedt in vergelijking met normale blockchains.

Geld kan veilig worden verzonden van de ene digitale portemonnee naar de andere via het systeem van publieke en private sleutel cryptografie – waarbij de hash van de publieke sleutel fungeert als een adres voor het ontvangen van geld en tegelijkertijd transacties autoriseert via uw unieke private wachtwoord.

Ongeveer elke zes seconden worden deze lopende overdrachten bevestigd in blokken, die een ondoordringbaar blockchainplatform vormen dat automatisch wordt bijgewerkt zonder hard forks met behulp van het bestuurssysteem dat wordt beheerd door houders van DOT-tokens die hun tokens actief inzetten in ruil voor beloningen (Nominated Proof-of Stake-mechanisme).

De rollen binnen dit ecosysteem omvatten “Validator” nodes, “Collators” die de integriteit van Parachain handhaven, “Fishermen” die kwaadaardige activiteiten in alle netwerken controleren en nog tientallen andere, afhankelijk van de voorkeur van de gebruiker!

Het Polkadot-team en haar oprichter

Gavin Wood, medeoprichter van Ethereum en voormalig CTO van de Web3 Foundation, werkte samen met Thiel Fellow Robert Habermeier en Technology Director Peter Czaban om Polkadot te creëren: een vlaggenschipproject dat pioniert met de volgende generatie blockchaintechnologie.

Na het uitbrengen van zijn whitepaper in 2016, gevolgd door een succesvolle fondsenwerving van 145 miljoen dollar een jaar later, lanceerde het netwerk in mei 2020 op zijn eerste mainnet – de voorbode van een opwindend nieuw tijdperk voor blockchaintechnologie.

Wat maakt Polkadot uniek?

Polkadot is meer dan een concurrent van Ethereum. Het platform stelt ontwikkelaars in staat om smart contracts, DeFi-producten, oracles, NFT’s en gamingprojecten te bouwen en te verbinden op één interoperabel netwerk – waardoor de ruimte voor innovatie aanzienlijk wordt vergroot in vergelijking met bestaande blockchains. Dit zou de reden kunnen zijn waarom tot nu toe meer dan 350 actieve ontwikkelteams zich bij het ecosysteem hebben aangesloten! Dus in plaats van het af te doen als “Ethereum killer”, kun je beter waarderen hoe dit project het potentieel heeft om blockchaintechnologie een stap verder te brengen door samenwerking in plaats van concurrentie.

Welke wallet heb je nodig voor Polkadot?

Polkadot heeft een eigen wallet systeem, maar deze is redelijk geavanceerd en niet bepaald gebruikersvriendelijk. Hij lijkt bedoelt te zijn voor developers die gebruik willen maken van de Polkadot multi-chain. Ik raad je aan om DOT te kopen in een wallet van Bitvavo of Coinbase.

Voordelen van Polkadot

 • Polkadot maakt het mogelijk voor meerdere onafhankelijke blockchains om met elkaar te communiceren. Het protocol maakt de overdracht van elk type activa of data (niet alleen tokens) mogelijk tussen de verschillende ketens. Dit is van belang omdat het de interoperabiliteit van verschillende blockchains mogelijk maakt, ongeacht het netwerk waarop de keten is gecreëerd.
 • Het team achter Polkadot bestaat uit hooggekwalificeerde ontwikkelaars en onderzoeks- en ontwikkelingsingenieurs.
 • Het team maakt gebruik van de diensten van verschillende grote namen in de cryptowereld, waaronder Gavin Wood (medeoprichter van Ethereum).
 • Het ontwikkelingsteam communiceert regelmatig en transparant over de voortgang van het project. Ook communiceren de ontwikkelaars actief met de Polkadot-gemeenschap en beantwoorden ze vragen en geven ze details over de voortgang.
 • Het uitgesproken doel van het team is om het meest aanpasbare type platform te ontwikkelen dat beschikbaar is om alle blockchains te bedienen.
 • Het Polkadot-protocol biedt zowel economische schaalbaarheid (door dezelfde validators in te zetten om meerdere blockchains te beveiligen) als transactionele schaalbaarheid (transacties worden verdeeld over meerdere parallelle parachains).
 • Polkadot maakt gebruik van Substrate, waardoor het voor ontwikkelaars zeer eenvoudig is om in enkele minuten een nieuwe blockchain te ontwikkelen, waardoor de groei van het Polkadot-netwerk wordt versneld.
 • Polkadot is gemakkelijk te upgraden naarmate nieuwe technologieën beschikbaar komen, zonder dat een hard fork nodig is.
 • Het ‘data availability’ en ‘validity scheme’ die door Polkadot worden gebruikt, stellen ketens die op het Polkadot-netwerk draaien in staat om hun onafhankelijke governance te behouden, met de mogelijkheid van gedeelde beveiliging.
 • Alle belanghebbenden van Polkadot hebben een stem in netwerkgovernance.
 • Als gevolg van de technologie van Polkadot op het gebied van Proof of Stake (PoS) kunnen houders van DOT-munten ervoor kiezen om rente (yield) te verdienen op de aangehouden munten.

Nadelen van Polkadot

 • Polkadot (DOT) is een relatief nieuwe token op de markt en heeft nog geen gevestigde reputatie opgebouwd.
 • Veel van de gebruiksscenario’s die besproken worden met betrekking tot het Polkadot-project zijn nog niet volledig in gebruik genomen.
 • POLKADOT (DOT) staat voor een hoge mate van concurrentie op het gebied van gedecentraliseerde toepassingen. Concurrenten zijn onder andere Ethereum, Tron, de Binance Smart Chain en Cardano. Polkadot zal een zware strijd moeten voeren om marktaandeel te verwerven in de smart contract-arena.
 • POLKADOT was misschien de ‘first mover’ met betrekking tot interoperabiliteit, maar al snel dagen andere blockchains de dominantie van POLKADOT op dit gebied uit.

Deel:

Meest populaire posts:

Rens

Rens

Metaverse & Tech enthousiast! Business Innovator van oorsprong, gaat goed op efficiëntie en heeft een hart voor technologie.

Ik heb een hekel aan dit soort meldingen, maar zal het zelf helaas ook moeten doen: Alle uitingen van dit platform komen voort uit mijn eigen mening en zijn dus geen financieel advies! Houd a.u.b. in de gaten dat de Metaverse, crypto  & NFT markt snel beweegt, waardoor sommige informatie achterhaald kan zijn. Doe altijd je eigen onderzoek! Gr. Rens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar ben je naar op zoek?

Meest populair:

Meta Quest 3

De Meta Quest 3 komt eraan

Meta brengt de Meta Quest 3 (ook wel Oculus Quest 3 genoemd, Oculus is overgenomen door Meta (Facebook)) aankomende herfst op markt. Deze MR(Mixed Reality)-headset

Lees meer