Metaverse, crypto & NFT begrippen

Alle Metaverse, Crypto & NFT termen zo kort, simpel en krachtig mogelijk uitgelegd.

Altcoin is een afgekorte versie van ‘alternatieve coin’. Alle coins anders dan Bitcoin zijn Altcoins, omdat Bitcoin de eerste cryptocoin was.

Een airdrop is het krijgen van een aantal gratis cryptocoins, het is een marketingactie om de betreffende coin of NFT onder de aandacht te brengen bij het grote publiek.

Als een cryptocoin of NFT op meerdere exchanges aan te bieden is, kan het voorkomen dat het op de ene exchange duurder is dan op de andere exchange. Dit zorgt ervoor dat je de coin of NFT op de ene goedkoop kan kopen en op de andere exchange weer voor meer kan verkopen. Dit principe heet ‘Arbitrage’ 

ATH staat voor All Time High oftewel de hoogste koers waar een coin of NFT ooit op heeft gestaan.

De Metaverse is een netwerk van real-time rendered 3D virtuele werelden gefocust op sociale connecties, waar iedereen kan zijn wat hij of zij wilt. Meer info.

Betekent dat iets niet afhankelijk is van een derde partij, er zit geen partij tussen vraag en aanbod, zoals een bank. Dit wordt ook wel Peer to Peer of user-to-user genoemd. In de Metaverse betekent dit dat er geen partij is die alles in handen heeft, de digitaal erfgoed bezitters hebben samen de macht.

Je kunt een blockchain zien als een soort database waarin informatie wordt opgeslagen. Het idee van een blockchain is dat er blokken in een ketting achter elkaar geplaatst worden, elk blokje heeft informatie over zowel het vorige als het volgende blokje. Deze informatie bevat de tijd, prijs, wallet adres etc. Met deze informatie kan gecheckt worden of de ketting nog klopt. Komt een deel van de informatie van een blokje niet overeen met het vorige blokje dan kan het nieuwe blokje niet worden toegevoegd. De controle wordt uitgevoerd door meerdere computers die opengesteld zijn voor het netwerk zodat een enkele computer nooit de mogelijkheid krijgt om een foutief blok goed te keuren.

Het proces waarbij transacties worden geverifieerd en toegevoegd aan de blockchain, heb je een internet connectie en een sterke computer? Dan kan je meedoen met minen.

Staken is het vastzetten van jouw cryptocoins of NFT’s in ruil voor een vergoeding. Meer info.

Is een consensus mechanisme dat ervoor zorgt dat Crypto en NFT’s gedecentraliseerd kunnen zijn, waardoor er geen 3e partij zoals een bank hoeft te zijn om een transactie goed te keuren. Het mechanisme werkt op de rekenkracht van computers door een moeilijke puzzel los te laten, de computer die de puzzel als eerst oplost krijgt een kleine beloning, de andere computers controleren of de puzzel goed is ingevuld. 

Is een consensus mechanisme dat ervoor zorgt dat Crypto en NFT’s gedecentraliseerd kunnen zijn, waardoor er geen 3e partij zoals een bank hoeft te zijn om een transactie goed te keuren. Dit mechanisme werkt op het vertrouwen in de groot bezitters van de coin, door de coins die ze gestaked hebben als borg te gebruiken. Keurt een groot bezitter een onjuiste transactie toch goed, dan kost hem dit veel van zijn coins.

Een wallet is een soort bankrekening waar je jouw digitale bezittingen in kan bewaren.

Een exchange is een plaats waar peer-to-peer (persoon tot persoon) munten verhandeld worden, de exchange is slechts een tussenschakel die het makkelijker maakt om je munten aan te bieden of munten aan te schaffen.

Een broker handelt voor je op exchanges en maakt de manier van kopen en verkopen een stuk toegankelijker. Een broker richt zich op gebruiksgemak voor de consument en is eigenlijk een schakel tussen jou en een exchange, waardoor fees ook altijd hoger zijn bij een broker.

Een marketplace is een plek waar je NFT’s op kan kopen en verkopen.

Zijn personen die cryptocoins of NFT’s meteen verkopen als er ook maar een kleine daling is. Voornamelijk mensen die uit paniek verkopen.

Personen die voor de lange termijn in een project zitten en niet meteen verkopen als een coin daalt. Deze personen kopen zelfs vaak bij als een coin zakt.

Een Bear market is een markt die een dalende trend ziet in de producten die verhandeld worden.

Een Bull market is een markt die een stijgende trend ziet in de producten die worden verhandeld.

Een term die aangeeft dat je denkt dat er een daling aan gaat komen van de waarde van een product.

Een term die aangeeft dat je denkt dat er een stijging aan gaat komen van de waarde van een product.

Waar ben je naar op zoek?

Meest populair:

Meta Quest 3

De Meta Quest 3 komt eraan

Meta brengt de Meta Quest 3 (ook wel Oculus Quest 3 genoemd, Oculus is overgenomen door Meta (Facebook)) aankomende herfst op markt. Deze MR(Mixed Reality)-headset

Lees meer