Beste AR-brillen 2023

Alle grootheden zijn met augmented reality (AR) brillen bezig, dat allemaal omdat ze denken dat het huidige internet zal veranderen in een soort metaverse (Wat is de metaverse?). Niet voor niets dat Facebook haar naam heeft veranderd in Meta. Niet alleen Meta is bezig met een AR-bril maar ook Microsoft, Apple en Google, nu 90% van de wereldbevolking een smartphone heeft verdienen deze bedrijven relatief steeds minder geld aan smartphones. Dus moeten ze met iets anders komen om hun groei aan te houden, tot nu toe lijkt het erop dat ze dat gaan doen met AR- & VR-brillen. Naast deze grootheden zijn er ook een paar andere aanbieders die geavanceerde AR-brillen verkopen. Eerst wil ik je meenemen in wat een AR-bril is en wat het verschil is tussen AR & VR. Gebruik de handige linkjes hieronder als je liever meteen naar de beste AR-brillen wilt:

Wat is een AR-bril?

Een AR-bril, oftewel een Augmented Reality-bril is een bril die een digitale laag (soort hologrammen) over het gezichtsveld van een mens kan plaatsen, de bril kan extra informatie tonen of een mens ondersteunen in zijn of haar beperkingen. Zo kan een AR-bril je bijvoorbeeld helpen met het vinden van je sleutels, het oefenen van een operatie, instructies geven tijdens het koken of je tijdig waarschuwen bij gevaar.

Wat is het verschil tussen AR (augmented reality) en VR (Virtual Reality)?

Het verschil tussen AR en VR is dat je bij VR niets meekrijgt van je omgeving, VR-brillen zorgen ervoor dat je volledig in een virtuele omgeving opgaat. Je kunt dan ook niet door een VR-bril heen kijken. AR-brillen dienen ter ondersteuning in de omgeving van een mens, VR-brillen dienen voor verandering van de omgeving van een mens.

Microsoft Hololens 2

Bron: Microsoft

Specificaties

Prijs: €3.849

Console: Standalone

Geluid: Ingebouwde speakers

Schermtype: LBS

Verversingssnelheid: 120 Hz

Voordelen

+ Het is een standalone, dus geen pc nodig

+ Kijkhoek is 2x zo groot dan Hololens 1

+ Kan gedragen worden met een bril eronder

+ Ergonomisch verbeterd voor extra draag comfort

+ Bril heeft kantel functie zodat je niet het hele apparaat af hoeft te doen

+ Ingebouwde spraakfuncties

Nadelen

– Bedekt maar de helft van het gezichtsveld.

– Erg dure AR-bril

De Hololens 2 is toch wel echt het paradepaardje onder de AR-brillen. Deze AR-bril is het compleetst. De bril is ontwikkeld door Microsoft en is voor nu vooral gericht op het bedrijfsleven, waarschijnlijk omdat Microsoft verwacht dat hier de eerste adoptie op grote schaal zal plaatsvinden. De Hololens 2 heeft twee 120 Hz schermen, twee IR-camera’s voor het volgen van de ogen en vier camera’s die voor het volgen van hoofdbewegingen. Door dit alles is de Hololens 2 momenteel het accuraatst.

Google Glass 2

Bron: Google

Specificaties

Prijs: €1049

Console: Standalone

Geluid: Ingebouwde speakers

Schermtype: LED

Verversingssnelheid: –

Voordelen

+ Lichtgewicht 51g

+ Comfortabel

+ Spraakbesturing

Nadelen

– Scherm kan alleen voor het rechteroog

– Kan niet gedragen worden met een bril eronder

De Google Glass 2 is een kleine lichte monoculaire AR-bril. Hij is gemaakt voor hogere productiviteit en snelle workflows. Net als Microsoft verwacht Google dat deze brillen als eerst geadopteerd zullen worden bij bedrijven. Het grootste voordeel van de Google Glass 2 is dat hij maar 51 gram weegt, dat is gemiddeld zo’n 10x minder dan de andere brillen in dit lijstje. De bril is hierdoor bijna de hele dag te dragen terwijl andere brillen na een paar uur gaan irriteren. Het grote nadeel is wel dat het AR-scherm alleen aan de rechterkant gedragen kan worden.

Epson Moverio BT-30C

Bron: Epson

Specificaties

Prijs: €641,30

Console: Android Smartphone of PC

Geluid: Ingebouwd

Schermtype: Si-OLED

Verversingssnelheid: 60 Hz

Voordelen

+ Meegeleverde Dark Lens Shade voor bioscoop ervaring

+ Vooral gemaakt voor drones, maar ook voor gaming, ondertitelen en vertalen

Nadelen

– Je hebt een Android Smartphone of PC nodig

De Epson Moverio BT-30C is voornamelijk gemaakt voor drones, maar de fabrikant geeft ook aan dat je ermee kan gamen en live content kan vertalen en ondertitelen. In vorige modellen van de Epson Moverio moest je een door Android gedreven zak computer meenemen, dit is nu niet meer nodig aangezien je de bril kan verbinden met je telefoon of computer door middel van een usb-c kabel. Let op: de rekenkracht en de stroom gaan van het verbonden apparaat af, je hebt dus nog steeds een extra apparaat nodig, deze bril is geen standalone!

Vuzix Blade 2

Bron: Vuzix

Specificaties

Prijs: €1280

Console: Standalone

Geluid: Ingebouwde speakers met noise cancelling

Schermtype:

Verversingssnelheid: 60 Hz

Voordelen

+ Android 11

+ 8-megapixelcamera met autofocus

+ Meerdere bedieningsopties

Nadelen

– Alleen een AR-display in de rechter lens

De Vuzix Blade 2 is net als de Google Glass monoculair wat betekent dat er maar aan één kant een AR-display zit. Deze bril is dan ook niet gemaakt voor het kijken van films, hij is net als de Google Glass gemaakt voor werkzaamheden waarbij veel begeleiding nodig is. Het gave aan deze bril is dat hij noise cancelling en veiligheidsglas heeft voor de wat onrustigere werkomstandigheden. Ook heeft de bril Android 11 waardoor er net wat meer mogelijkheden zijn qua bedrijfsgerichte toepassingen.

Lenovo ThinkReality A3

Specificaties

Prijs: 1828,31

Console: PC & Smartphone

Geluid: Ingebouwde speakers

Schermtype:

Verversingssnelheid: –

Voordelen

+ Kan 5 virtuele weergaven tegelijk aan (met een pc)

+ Comfortabel en licht (130 gram)

Nadelen

– Voor de PC versie heb je minstens een i5 nodig

– Alleen sommige brillen kunnen eronder gedragen worden

De Lenovo ThinkReality A3 werkt als een soort extensie van je laptop, pc of smartphone. De bril heeft een bijzonder hoge resolutie met accurate plaatsing waardoor het net lijkt alsof je naar een fysiek scherm kijkt, dit kan echter alleen als je de bril aan een pc of laptop aansluit, je kunt dan ook het gezichtsveld zelf inrichten hoe je wilt. Als je hem aansluit op je mobiel krijg je een andere interface, een mobiel is nu eenmaal minder sterk als host dan een pc of laptop.

AR-bril van Meta (gerucht 2024)

Meta het dochterbedrijf van Facebook is bezig met het ontwikkelen van een eigen AR-bril. Ze noemen het Project Nazare. Mark Zuckerberg denkt hiermee een nieuw ‘iPhone moment’ te bereiken. De eerste bril zal volgens Mark niet verbonden hoeven worden aan een smartphone, maar je zult wel een klein computer kastje bij je moeten dragen om de computing power te leveren die de bril nodig heeft.

Ook wil Mark gelijk een tweede bril uitbrengen genaamd Hypernova die een stuk lichter zal zijn en nog wel zal werken via een smartphone.

AR-bril van Apple (gerucht 2025)

Er zijn nog geen beelden van de AR-bril van Apple, maar wel is al duidelijk dat Apple de bril van stof wil maken in plaats van aluminium of roestvrij staal. Dit om zoveel mogelijk comfort te kunnen bieden. Verder wil Apple de bril zo compact mogelijk maken, wat zou betekenen dat mensen er geen bril onder kunnen dragen. Hier heeft Apple wel een oplossing voor; de bril zelf kan lenzen op sterkte hebben. Het gaat nog wel even duren voordat Apple deze bril lanceert, Apple wil namelijk eerst een VR-bril lanceren.

Best betaalbare AR-bril: Nreal Air

Bron: The Tech Chap

Specificaties

Prijs: €385

Console: Smartphone

Geluid: Ingebouwde speakers

Schermtype: OLED

Verversingssnelheid: 60 Hz

Voordelen

+ Noice cancelling

+ Comfortabel en licht (79 gram)

+ Licht schild wordt meegeleverd voor meer immersie

+ Je kunt de bril op veel manieren aanpassen om hem extra comfortabel te maken

Nadelen

– De Nebula app staat nog niet op de App Store

– De kabel moet altijd in een telefoon zitten

Dit is de bril waar ik het enthousiastst over ben. Deze bril is op entertainment gericht in plaats van werk en is geschikt voor massa adoptie. De bril is namelijk maar €385 en geeft je een futuristisch gevoel. Ze hebben de bril zo goedkoop kunnen maken omdat ze je telefoon in combinatie met de Nebula app gebruiken als host en batterij. Dus is je telefoon leeg, dan kun je geen gebruik maken van de bril. De bril is helaas nog niet voor alle telefoons beschikbaar. Er is een lijst van Android devices waar de bril op werkt en ondanks dat de Nebula app nog niet op de App Store staat kan je met een usb-c naar hdmi en een hdmi naar iPhone poort wel screen mirroren op de Nreal Air. Dat maakt het ook een van de eerste AR-brillen die werkt met een iPhone.

Toch liever een VR-bril?

Bekijk dan het artikel: Beste VR-brillen 2022

Deel:

Meest populaire posts:

Rens

Rens

Metaverse & Tech enthousiast! Business Innovator van oorsprong, gaat goed op efficiëntie en heeft een hart voor technologie.

Ik heb een hekel aan dit soort meldingen, maar zal het zelf helaas ook moeten doen: Alle uitingen van dit platform komen voort uit mijn eigen mening en zijn dus geen financieel advies! Houd a.u.b. in de gaten dat de Metaverse, crypto  & NFT markt snel beweegt, waardoor sommige informatie achterhaald kan zijn. Doe altijd je eigen onderzoek! Gr. Rens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar ben je naar op zoek?

Meest populair:

Meta Quest 3

De Meta Quest 3 komt eraan

Meta brengt de Meta Quest 3 (ook wel Oculus Quest 3 genoemd, Oculus is overgenomen door Meta (Facebook)) aankomende herfst op markt. Deze MR(Mixed Reality)-headset

Lees meer