Het verschil tussen AR (Augmented Reality) en VR (Virtual Reality)

Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) zijn beiden opwindende technologische innovaties die je meenemen naar een andere wereld. Maar wat is het verschil tussen deze twee termen? Het belangrijkste verschil tussen AR en VR is dat AR een technologie is die de realiteit uitbreidt, terwijl VR een compleet nieuwe wereld creëert. Met AR kun je digitale objecten invoegen in de echte wereld, terwijl VR je volledig onderdompelt in een virtuele wereld. Beide technologieën hebben zo hun eigen unieke voordelen en toepassingen, en het is fascinerend om te zien hoe ze evolueren en nieuwe mogelijkheden bieden in verschillende sferen, zoals gaming, gezondheidszorg, en onderwijs.

Wat is Augmented Reality (AR)?

AR staat voor Augmented Reality en is een technologie die digitale informatie “toevoegt” aan de echte wereld. Het voegt een nieuwe laag aan de realiteit toe, wat een interessante interactie tussen de echte wereld en de virtuele wereld biedt. De technologie voegt deze extra informatie toe via een display, zoals een bril, een smartphone of een tablet. De display brengt de digitale informatie in beeld, die zich vervolgens vermengt met de echte wereld. Denk aan de populaire Pokemon Go game; een AR-toepassing waarbij je op je mobiele apparaat virtuele Pokemon kunt vangen in de echte wereld. Zodra jij en iemand anders bijvoorbeeld beide een AR-bril dragen, je wil met diegene praten, maar je spreekt een andere taal, dan zou de AR-bril in wezen de zinnen van de ander in real-time kunnen vertalen naar je eigen taal en deze in beeld kunnen brengen, waardoor je beide in je eigen taal tegen elkaar kunt praten. Enige nadeel is dan natuurlijk dat je bril meeluistert.. Maar dit is een voorbeeld wat erg veel impact zou maken over de hele wereld.

Nuttig filmpje:

Wat is Virtual Reality (VR)?

VR staat voor Virtual Reality en is een immersieve technologie die een volledig virtuele wereld creëert die helemaal los staat van de werkelijkheid. VR-brillen en VR-accessoires zijn populaire apparaten die de gebruiker volledig onderdompelen in een virtuele omgeving. Met VR kun je bijvoorbeeld rondlopen in een virtueel museum of deelnemen aan een virtuele race. Kortom, alles wat je in VR doet, gebeurt enkel in de virtuele wereld en is niet verbonden met de echte wereld. Er zijn al heel wat Virtual Reality voorbeelden die gebruikt worden.

Nuttig filmpje:

Wat is Mixed Reality (MR)?

Omdat Mixed Reality ook vaak genoemd wordt, wil ik je graag even meenemen in wat Mixed Reality is. Mixed Reality (MR) zou je kunnen beschrijven als de liefdesbaby van AR en VR. Als AR een virtueel object is dat naast je bestaat in de echte wereld en VR een virtuele wereld is die bestaat zonder de echte wereld, dan creëert MR een wereld waarin virtuele objecten volledig worden geïntegreerd in de echte wereld. Met MR kun je bijvoorbeeld virtuele objecten manipuleren in de echte wereld en reageren op je acties en bewegingen.

Nuttig filmpje:

Belangrijke verschillen tussen AR en VR

Het grootste verschil tussen AR en VR ligt in de manier waarop ze werken. AR voegt digitale informatie toe aan onze werkelijke omgeving, terwijl VR de werkelijke omgeving volledig vervangt door een virtuele omgeving. Met AR blijf je dus volledig bewust van de echte wereld, terwijl je met VR volledig ondergedompeld wordt in een virtuele wereld. Waar AR de realiteit verrijkt, zorgt VR juist voor een ontsnapping aan de realiteit.

Voorbeelden van AR- en VR-toepassingen die vandaag beschikbaar zijn

Er zijn veel toepassingen voor AR en VR die vandaag de dag beschikbaar zijn. Enkele van de meest populaire AR-toepassingen zijn Pokemon Go, Snapchat filters en Google Maps. Enkele van de meest unieke VR-toepassingen zijn Tilt Brush, Job Simulator en Beat Saber. Of het nu gaat om entertainment, gezondheidszorg of het bedrijfsleven, beide technologieën hebben het potentieel om ons leven te verrijken en te verbeteren.

Hier zijn nog een paar artikelen waarin je meer toepassingen van AR & VR kunt vinden:

Voor- en nadelen van het gebruik van AR- en VR-technologie

Zoals met alles, zitten er zowel voor- als nadelen aan het gebruik van AR- en VR-technologie. Eén van de belangrijkste voordelen van AR is dat het gebruikers in staat stelt om op een zeer natuurlijke wijze met de technologie te communiceren en hun omgeving te verkennen. Een nadeel van AR is dat gebruikers vaak afgeleid kunnen worden van de echte wereld.

Een groot voordeel van VR is dat het gebruikers volledig onderdompelt in een nieuwe en fascinerende wereld. Een nadeel van VR is dat het kan leiden tot desoriëntatie en misselijkheid.

Voor de vragen over oogschade heb ik een artikel gemaakt: Is een VR-bril slecht voor je ogen?

Conclusie

AR en VR bieden allebei veel potentieel voor de toekomst. Of het nu gaat om het verrijken van onze wereld of het bieden van alternatieve werelden om in te leven, deze technologieën veranderen de manier waarop we leven en werken. Het belangrijkste is dat we ons bewust zijn van hun voordelen en beperkingen, zodat we deze technologieën op verantwoorde wijze kunnen gebruiken en integreren in onze alledaagse wereld. En wie weet, misschien leven we ooit wel in een wereld waarin we moeiteloos tussen augmented en virtuele werelden switchen, zonder dat we het verschil nog kunnen zien!

Deel:

Meest populaire posts:

Rens

Rens

Metaverse & Tech enthousiast! Business Innovator van oorsprong, gaat goed op efficiëntie en heeft een hart voor technologie.

Ik heb een hekel aan dit soort meldingen, maar zal het zelf helaas ook moeten doen: Alle uitingen van dit platform komen voort uit mijn eigen mening en zijn dus geen financieel advies! Houd a.u.b. in de gaten dat de Metaverse, crypto  & NFT markt snel beweegt, waardoor sommige informatie achterhaald kan zijn. Doe altijd je eigen onderzoek! Gr. Rens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar ben je naar op zoek?

Meest populair:

Meta Quest 3

De Meta Quest 3 komt eraan

Meta brengt de Meta Quest 3 (ook wel Oculus Quest 3 genoemd, Oculus is overgenomen door Meta (Facebook)) aankomende herfst op markt. Deze MR(Mixed Reality)-headset

Lees meer