Jouw eigen virtuele wereld maken

De Metaverse (wat is de metaverse?) wordt een steeds bekender fenomeen, virtual reality wordt steeds realistischer mede door de doorontwikkeling van VR-brillen en grote bedrijven als Meta (voorheen Facebook) zijn hun eigen virtuele wereld aan het bouwen. Ik kan me voorstellen dat je zelf ook een virtuele wereld wil bouwen nu je de menigte nog voor bent. Na het lezen van dit artikel kom je in ieder geval al een heel eind! Ik heb hieronder een paar mogelijkheden op een rijtje gezet waarmee je eenvoudig en zo goedkoop mogelijk je eigen virtuele wereld kan maken.

Denk eerst goed na over wat voor soort virtuele wereld je wilt maken, elke builder heeft namelijk andere voordelen en nadelen die het doel van je virtuele wereld kunnen versterken of benadelen. Een virtuele game wereld heeft namelijk hele andere functies nodig dan een virtuele wereld gemaakt voor events.

Mogelijkheden:

Horizon Worlds

Gemaakt voor: Socializing, Events & Gaming

Website: Horizon Worlds

Mark Zuckerburg is bezig met Builder Bot, dit is een AI die een wereld voor jou bouwt doormiddel van jouw stem.

Bron: Meta

Deze AI gaat het extreem makkelijk voor je maken om een virtuele wereld te bouwen. Tot dat deze Bot actief is kan je met de normale builder in Horizon Worlds werelden bouwen.

Bron: Morgan Chin

Het enige nadeel van Horizon Worlds is dat je een Oculus Quest 2 nodig hebt. Zonder Oculus Quest 2 kun je geen Horizon Worlds spelen. Ze willen dit wel uit gaan breiden met smartphones.

RecRoom

Gemaakt voor: Gaming

Website: RecRoom

RecRoom is de goedkoopste optie om een virtuele game wereld te maken die toegankelijk is voor jouw vrienden. Je kunt eenvoudig games creëren en spelen. Er zijn al ruim 5 miljoen RecRooms gemaakt die je kan spelen met vrienden en waaruit je inspiratie op kan doen.

Bron: RecRoom

Het maken van een game in RecRoom is erg eenvoudig met de Maker Pen, die het mogelijk maakt om items te gebruiken uit een grote bibliotheek aan objecten waarmee je een virtuele game wereld kan maken.

Bron: RecRoom

De bibliotheek bevat ‘Shapes, Colors, Gadgets, Props, Inventions and Settings’, er zijn spelers die het met de bibliotheek voor elkaar hebben gekregen Call of Duty na te maken in RecRoom. Alles is dus mogelijk zolang je creatief omgaat met de mogelijkheden die je hebt.

VRChat

Gemaakt voor: Socializing, Events & Gaming

Website: VRChat

Voor de personen die een gecompliceerdere game willen maken raad ik VRChat aan. VRChat is eigenlijk de grote concurrent van RecRoom. Het verschil tussen de twee is dat VRChat deels opensource is, wat betekent dat je de game met code aan kan passen. Wat zorgt voor meer mogelijkheden, maar ook voor een minder toegankelijke builder. Veel personen zullen het bouwen van een wereld in VRChat ervaren als een stuk gecompliceerder.

Bron: VRChat

Het is aangeraden om Unity software te gebruiken voor het bouwen van een VRChat wereld, dit is namelijk de meest efficiënte en eenvoudige software zonder dat er mogelijkheden beperkt worden. Grote games als Fall Guys, Pokemon Go en Heartstone zijn gemaakt met Unity, niet voor niets natuurlijk.

Bron: Richard Virgosky

Zoals je in de video kan zien is het minder makkelijk om een wereld te bouwen, maar zijn er ook meer mogelijkheden en kan de wereld er een stuk realistischer uitzien dan RecRoom.

The Sandbox

Gemaakt voor: Gaming, Socializing & NFT Art

Website: The Sandbox

The Sandbox is een van mijn favoriete platformen. Op het moment van schrijven kan je voor 1500 euro een Sandbox landje kopen, zodra je een landje hebt kan je hierop een game bouwen die binnenkort voor iedereen over de hele wereld toegankelijk zal zijn. The Sandbox draait geheel op het Ethereum netwerk, wat betekent dat je in-game assets met cryptocoins kan kopen, alle assets zijn NFT’s. Dit zorgt ervoor dat je alles wat je in het spel vrijspeelt of maakt kan verkopen voor cryptocoins, die je vervolgens direct om kan wisselen voor euro’s. Hoe vet is dat! Nu denk je van ey maar dan kan ik hier geld mee verdienen. Dat klopt! Er zijn al heel wat mensen voor je geweest die Sandbox NFT’s en werelden hebben gemaakt en deze hebben verkocht.

Als je een Sandbox landje zou willen kopen, volg dan dit artikel over hoe je een NFT koopt. Dit artikel legt je uit hoe je een wallet aanmaakt en hoe je vervolgens een NFT koopt zoals een Sandbox landje.

Zoals ik hiervoor al zei, is het zodra je een Sandbox landje bezit erg makkelijk om een virtuele game wereld te maken. Het kost natuurlijk ook niet voor niets 1500 euro op het moment van schrijven. Je kunt er in de toekomst veel geld aan verdienen als mensen jouw game spelen en jouw in-game items kopen die ze nodig hebben in jouw game. Ook kun je een toegangskaartje voor jouw game vragen voordat ze de game mogen spelen. Zo zijn er eindeloos veel manieren om geld te verdienen aan een zelfgemaakte game.

De Game Maker en de Voxel Editor zijn ervoor gemaakt om zo makkelijk mogelijk een gedetailleerde virtuele game wereld te maken met bewegende objecten en avatars. Zo kun je al heel makkelijk een zombie game maken waarin iemand moet survivallen tussen zombies die je daadwerkelijk aanvallen en kun je objecten verstoppen die de speler moet zoeken om het spel uit te spelen (een simpel voorbeeld).

Met de gamemaker kun je het land vormen:

Bron: The Sandbox

En met de Voxel Editor kun je gedetailleerde objecten maken en objecten tot leven brengen:

Bron: The Sandbox

The Sandbox is momenteel de meest complete wereld die een volledig eigen ecosysteem biedt doordat het op een blockchain gebouwd is. Het nadeel is alleen wel dat je een landje moet kopen om jouw wereld voor andere online gamers toegankelijk te maken. Maar goed je kan er dus ook weer geld aan verdienen!

Wil je meer weten? Bekijk dan mijn uitgebreide artikel over The Sandbox waarin ik het win-win-win scenario uitleg.

Decentraland

Gemaakt voor: Socializing, NFT Art & Events

Website: Decentraland

Decentraland is de grote concurrent van The Sandbox. Net als The Sandbox is Decentraland gebouwd op de Ethereum blockchain, wat betekent dat ook alle items in Decentraland NFT’s zijn en dus koop- en verkoopbaar zijn met cryptocoins. Die vervolgens weer om te ruilen zijn voor euro’s. Echter richt The Sandbox zich meer op games en richt Decentraland zich meer op socializing, kunst & events. Ook ziet Decentraland er wat realistischer uit dan The Sandbox.

Bron: Decentraland

Het bouwen in Decentraland is naar mijn mening net wat lastiger dan in The Sandbox ook al maken ze gebruik van dezelfde gaming principes. Vooral de interface van The Sandbox is wat gebruiksvriendelijker + de builder voelt soepeler en sneller.

Bron: Decentraland

Sansar

Gemaakt voor: Festivals, Party’s & Events

Website: Sansar

Wil je goedkoop een virtueel festival geven? Dan zou Sansar wel eens de oplossing kunnen zijn. Deze wereld richt zich namelijk in tegenstelling tot andere voornamelijk op events.

Bron: Sansar

Het bouwen van een virtuele wereld in Sansar qua moeilijkheidsgraad ligt een beetje tussen RecRoom en VRChat in.

Bron: Cas and Chary VR

Buiten het maken van events biedt Sansar een aantal experiences, maar daar houdt het op.

Meer virtuele werelden

Wil jij nog meer virtuele werelden ontdekken? Bekijk dan de top 10 virtuele werelden.

Deel:

Meest populaire posts:

Rens

Rens

Metaverse & Tech enthousiast! Business Innovator van oorsprong, gaat goed op efficiëntie en heeft een hart voor technologie.

Ik heb een hekel aan dit soort meldingen, maar zal het zelf helaas ook moeten doen: Alle uitingen van dit platform komen voort uit mijn eigen mening en zijn dus geen financieel advies! Houd a.u.b. in de gaten dat de Metaverse, crypto  & NFT markt snel beweegt, waardoor sommige informatie achterhaald kan zijn. Doe altijd je eigen onderzoek! Gr. Rens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar ben je naar op zoek?

Meest populair:

Meta Quest 3

De Meta Quest 3 komt eraan

Meta brengt de Meta Quest 3 (ook wel Oculus Quest 3 genoemd, Oculus is overgenomen door Meta (Facebook)) aankomende herfst op markt. Deze MR(Mixed Reality)-headset

Lees meer