Roblox, het meest succesvolle metaverse platform

Roblox, een beursgenoteerde game die een grote rol speelt in het ontstaan van de metaverse (Wat is de Metaverse?). Roblox heeft een eigen virtuele wereld met meer dan 200 miljoen maandelijkse gebruikers! De kans is groot dat jouw neefje, nichtje of misschien zelfs je kind Roblox speelt. De jeugd kan tegenwoordig niet meer om Roblox heen, een groot deel van de jongeren spendeert meer tijd in Roblox dan dat ze wat gaan doen met vrienden, want ja dat kan ook in Roblox, dus waarom zouden ze de deur uitgaan?

Het is best wel schrikwekkend, de gemiddelde gebruiker spendeert namelijk 2,6 uur per dag in Roblox… Ga maar eens na hoeveel tijd je op een dag over hebt naast school of werk. Grote bedrijven als Nike hebben dit door en maken daarom hun eigen experience in Roblox, ze zien het als het perfecte advertentie kanaal om jongeren in aanraking te laten komen met hun merk!

Voor degene die geen idee hebben hoe Roblox eruit ziet:

Handige linkjes:

Hoe is Roblox zo groot geworden?

De maker van Roblox, genaamd David Baszucki, opende de Roblox wereld in 2006. Zijn focus lag op een virtuele wereld gecreëerd door spelers zelf, oftewel; user-generated content. Op het begin leek Roblox weinig bekijks te krijgen, wat je vaker ziet bij werelden die de focus hebben op user-generated content. En dat is vrij logisch, als er nog weinig games zijn om te spelen ben je al snel uitgekeken op een wereld als Roblox.

Zodra er in 2010 al heel wat games waren om te spelen begon het tij te keren, in 2010 tikte Roblox de 8 miljoen gebruikers aan. Net voordat de corona pandemie begon had Roblox net de 100 miljoen gebruikers aangetikt. En zoals je al wel kan raden is het daarna in de pandemie in een rap tempo richting de 200 miljoen gestegen. In 2020 zijn er 80 miljoen nieuwe gebruikers bijgekomen!

Roblox gebruikers aantal

Wat naar mijn mening het belangrijkste element was dat Roblox zo groot maakte; De grote developers / creators community. Vooral bij een focus op user-generated content is het belangrijk dat de developers alle handvaten hebben om te creëren wat ze voor ogen hebben, deze developers maken de virtuele wereld. En wat is er nou sterker dan developers die elkaar helpen met het bouwen van games? De noodzakelijkheid van hulp bij het bouwen van games heeft geresulteerd in een developers community van 9,5 miljoen developers!

Een van de grootste voordelen dat Roblox heeft door deze developers community is de lage druk op de klantenservice, veel bedrijven die zo groot worden hebben moeite met het opschalen van hun klantenservice, een klantenservice op zo’n grote schaal wordt als snel een grote kostenpost zonder dat het direct resultaat oplevert. Kijk maar naar Amazon in Nederland. Afgelopen jaren een probleem gehad met een pakketje? Succes ermee! (Moet ze wel nageven dat ze dat nu flink verbeteren).

Hier heb je een voorbeeld van hoe de developers community eruit ziet en hoeveel interacties het maandelijks krijgt:

Roblox developers community
Bron: Roblox

Een ander opvallend feit wat te maken heeft met de grootte van het Roblox platform is de verhouding in het type apparaat dat Roblox gebruikers gebruiken, 72% van de gebruikers speelt op een ‘mobile device’. Roblox is er in geslaagd een virtuele wereld uit te rollen die leuk genoeg is om op een smartphone te spelen, wat ervoor zorgt dat je overal waar je internet hebt de Roblox wereld kan bezoeken, wat zorgt voor het gebruiksgemiddelde van 2,6 uur per dag.

Wat betekent Roblox voor de metaverse?

Genoeg over de grootte van Roblox, wat betekent Roblox voor de metaverse? Roblox laat zien hoe je een virtuele wereld tot leven brengt, waarin iemand geld kan verdienen in een virtuele wereld en vervolgens zijn vrije tijd weer kan besteden in die virtuele wereld. Hierdoor beginnen mensen daadwerkelijk te leven in een virtuele wereld. Leven in een virtuele wereld klinkt eigenlijk nog heel ver weg, maar als je geld verdiend in een virtuele wereld en het leuk vindt om hier je vrije tijd in te spenderen dan ben je al best dichtbij dat ‘virtuele leven’.

Bron: Barbara Zandoval

Het enige wat een persoon die ‘virtueel leeft’ nog doet in de fysieke wereld is eten, ook dit zal een stuk makkelijker gemaakt worden door de partijen die de virtuele werelden maken om je zoveel mogelijk in de wereld te houden. Dit is waar virtuele voedsel bestelpalen zullen ontstaan. Ik zie Roblox dit ook nog wel doen in samenwerking met een Mc Donalds die het eten thuisbezorgd, want Roblox is tegenwoordig waar de jeugd zijn/haar tijd spendeert, dus zal dit een belangrijk advertentie platform worden voor partijen als de Mc Donalds.

Verdienmodel Roblox

Je vraagt je vast af hoe Roblox geld verdiend als developers games bouwen waar de developers zelf geld aan verdienen. Dat zit als volgt; In de game wordt er betaald met Robux, elke keer dat een developer Robux krijgt van een Roblox speler gaat er 70% naar de developer van de game en gaat er 30% naar Roblox.

67% van de game developers is alleen wel onder 16, Roblox verdiend dus ook aan developers onder de 16 die indirect games voor ze maken waar ze vervolgens weer 30% van de winst van pakken. Er zijn critici die dit beschouwen als kinderarbeid.

Integratie crypto & NFT’s

Het enige wat Roblox nog mist voor het Play-to-Earn model is de mogelijkheid voor iedereen om Robux in te ruilen voor euro’s. Dit zou Roblox op een kosten efficiënte manier kunnen bereiken door een Robux cryptocurrencie te creëren en te implementeren, ook zouden dan alle in-game items NFT’s (wat is een NFT?) kunnen worden om ook in de in-game markt een efficiëntie slag te pakken net als in The Sandbox.

Dit zou betekenen dat Roblox een automatische fee zou kunnen rekenen elke keer dat een item als NFT op de marketplace verkocht wordt.

Het voordeel aan NFT’s is dat ze los staan van het platform zelf. Normaal gesproken werkt een platform zoals Roblox in containers, wat ervoor zorgt dat in-game items alleen op Roblox te gebruiken zijn en het platform daar een eigen systeem voor heeft. NFT’s staan los van deze containers, ze staan namelijk op de blockchain. Wat betekent dat het daardoor in de toekomst een stuk makkelijker zal zijn om de skins die je in Roblox koopt ook te kunnen gebruiken op andere platforms zoals The Sandbox. Dit wordt mogelijk zodra er een tool komt waar een algoritme achter zit dat de skin vertaalt naar het pixelaantal van het andere platform. De grotere partijen zoals Meta (Facebook) hebben dit soort cross platform in-game items voor ogen, wat er voor zal zorgen dat het werkelijkheid wordt.

Het enige obstakel aan crypto en NFT’s in Roblox is dat je boven de 18 zijn in de meeste landen om crypto en NFT’s te kunnen kopen en de meeste Roblox spelers zijn het onder de 16. Dat zou niet persé een probleem hoeven zijn, Roblox zou bijvoorbeeld een onder de 18 versie kunnen maken waarbij de Robux voor spek en bonen telt of je de Robux pas naar een andere wallet kan transferen zodra je bevestigd hebt dat je 18 bent.

Deze stap zou er wel voor zorgen dat Roblox meer 18+ volk aan zal trekken, zodra er geld te verdienen valt door een game te spelen is er al een grote groep mensen overstag.

Grote bedrijven die participeren in Roblox

Een groot deel van de jeugd besteed dus hun vrije tijd in Roblox, dit trekt grote bedrijven aan om daar hun brand te laten zien. Als deze bedrijven een leuke game neer kunnen zetten die te maken heeft met hun brand, dan kunnen ze de Roblox gebruikers in contact laten komen met hun brand. Is deze game leuk genoeg, dan keren gebruikers terug en blijft hun brand top of mind bij de Roblox gebruiker. Zodra diezelfde Roblox gebruiker nieuwe schoenen gaat kopen en moet kiezen tussen 2 merken dan is de kans groter dat ze kiezen voor het merk dat ze in Roblox continu voorbij hebben zien komen.

Er zijn al heel wat grote brands die hun merk tot leven hebben gebracht in de Roblox wereld. Zo hebben Nike, Gucci, Tommy Hilfiger en Givenchy een brand experience gecreëerd op het Roblox platform. Het zijn tot nu toe vooral kleding merken die een brand experience neerzetten, vrij logisch ook want zij kunnen hun brand kwijt in de kleding die Roblox spelers hun digitale character kunnen laten aantrekken.

Nikeland

Bron: Nike

Bekijk de Nikeland wereld hier

Tommy Hilfiger

Bron: Tommy Hilfiger

Bekijk de Tommy Hilfiger wereld hier

Givenchy Beauty House

Givenchy beauty house Roblox
Bron: Roblox

Bekijk de Givenchy Beauty House wereld hier

Gucci Town

Gucci Town Roblox
Bron: Roblox

Bekijk de Gucci Town wereld hier

Top 3 games in Roblox

Roblox heeft al meer dan 40 miljoen games! Om je een idee te geven van hoe de meest gespeelde games in Roblox eruit zien heb ik hieronder de top 3 voor je opgesteld:

1. Adopt me

Bron: Adopt me

Bekijk Adopt Me in Roblox

2. Tower of hell

Bron: Squid Magic (unofficial trailer)

Bekijk Tower of Hell in Roblox

3. Brookhaven

(Er was helaas geen betere trailer)

Bekijk Brookhaven in Roblox

Geld verdienen met Roblox

Er zijn heel wat creators die geld verdienen met Roblox doordat ze het privilege hebben Robux om te wisselen naar Euro’s. Hier zijn wat statistieken:

Aantal developers & creators (afgerond)Verdiensten
1.000.000€0+
4.000€1,000+
1.000€10,000+
250€100,000+
30€1 million+
3€10 million+
Bron: Roblox, Statista

In totaal heeft de developers community 328 miljoen dollar aan Roblox verdiend. Door je aan te sluiten bij de developers community en een leuke simpele game te maken zoals Tower of Hell kun je veel geld verdienen. De grootste tip is om het simpel en clean te houden, want je hebt over het algemeen met een wat jongere doelgroep te maken.

De developers community kun je simpelweg joinen door een account aan te maken en artikelen te lezen. Zodra Roblox ziet dat je genoeg interesse hebt getoond door bijvoorbeeld het lezen van artikelen krijg je een hoger level en kun je zelf artikelen posten.

Conclusie

In plaats van een game te zijn is Roblox een soort game-engine geworden net als Unity en Unreal Engine 5. Developers kunnen games maken met het Roblox platform en deze gelijk publiceren, ze kunnen geld verdienen door in-game items te verkopen aan de spelers en hun Robux om te wisselen in euro’s. Door deze mogelijkheid zijn er sterke games ontstaan die veel publiek trekken, waardoor zelfs grote merken als Nike het zien als een perfect advertentie platform voor de jonge doelgroep. Er zijn voor alle stakeholders genoeg voordelen om op Roblox aanwezig te zijn en dat heeft ervoor gezorgd dat Roblox zo’n succes is geworden. Roblox staat ook op nummer 4 in de top 10 virtuele werelden!

Nu nog alleen de toevoeging van NFT’s en crypto om ervoor te zorgen dat in-game items straks niet alleen te gebruiken zijn op het Roblox platform, maar ook op andere marketplaces en in andere virtuele werelden. Dan is Roblox een compleet metaverse platform in mijn ogen.

Deel:

Meest populaire posts:

Rens

Rens

Metaverse & Tech enthousiast! Business Innovator van oorsprong, gaat goed op efficiëntie en heeft een hart voor technologie.

Ik heb een hekel aan dit soort meldingen, maar zal het zelf helaas ook moeten doen: Alle uitingen van dit platform komen voort uit mijn eigen mening en zijn dus geen financieel advies! Houd a.u.b. in de gaten dat de Metaverse, crypto  & NFT markt snel beweegt, waardoor sommige informatie achterhaald kan zijn. Doe altijd je eigen onderzoek! Gr. Rens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar ben je naar op zoek?

Meest populair:

Meta Quest 3

De Meta Quest 3 komt eraan

Meta brengt de Meta Quest 3 (ook wel Oculus Quest 3 genoemd, Oculus is overgenomen door Meta (Facebook)) aankomende herfst op markt. Deze MR(Mixed Reality)-headset

Lees meer