Bekijk alle soorten VR-brillen, welke past bij jou?

Er zijn tegenwoordig al heel wat coole ervaringen die je kan beleven met een VR-bril, ik kan me voorstellen dat het tijd is om een VR-bril aan te schaffen. Nu zijn er ondertussen al heel wat soorten VR-brillen op de markt, met verschillende prijsklassen en verschillende opties. Zo heb je standalone VR-brillen, maar ook VR-brillen voor PC, laptops, gameconsoles en smartphones. Ik kan me voorstellen dat je door al deze soorten brillen de bomen het bos niet meer ziet, met welke soort bril krijg je nu de beste ervaring? Wat is het verschil tussen elke soort? Wat is duur en wat is goedkoop? En wat is nu de beste bril per soort? Lees verder voor de antwoorden.

Gebruik deze handige linkjes om snel naar de soorten VR-brillen te gaan:

Standalone VR-brillen

Bron: Unsplash

Wat is een standalone VR-bril?

Een standalone VR-bril is VR-headset die niet gekoppeld hoeft te worden met een extern apparaat. Ze zijn gemaakt om vrij rond te kunnen bewegen en zijn vaak ook een betaalbare toegankelijke oplossing voor de volledige virtual reality ervaring. Het enige wat een standalone VR-bril nodig kan hebben is een internetconnectie.

Ga voor een standalone VR-bril als je simpelweg VR-games wilt spelen voor een betaalbare prijs.

Voordelen:

 • Kan overal waar internet is gebruikt worden
 • Zit niet aan een kabel vast
 • Goede prijs / kwaliteit verhoudingen

Nadelen:

 • Batterijduur over het algemeen nog niet top
 • De meeste kunnen niet opladen tijdens het spelen

Prijs voor een fatsoenlijke bril:

vanaf €399,-

De beste standalone VR-brillen

Kan me voorstellen dat je geen idee hebt welke standalone bril je dan zou kunnen kopen. Ik heb een lijstje gemaakt met de beste standalone VR-brillen, daarbij rekening gehouden met een goede prijs / kwaliteit verhouding. Bekijk hier de beste standalone VR-brillen!

VR-brillen voor PC en Laptop

Bron: Unsplash

Wat houdt een VR-bril voor PC in?

Een VR-bril voor een PC (kan ook gebruikt worden met een laptop) is momenteel de sterkste combinatie die je kan hebben, als je zo dicht mogelijk bij een levensechte ervaring wilt komen. De VR-bril kan dan meeliften op de hardware van een PC. Het enige nadeel hiervan is dat je vast zit aan een kabel, dit is te omzeilen door gebruik te maken van bluetooth, maar vaak ervaar je dan één seconde vertraging op alles wat je doet. Een ander voordeel van een PC VR-bril is de grote variatie aan add-ons. Vaak je kun je bij een PC VR-bril veel accessoires toevoegen zoals een haptic suit (Wat is een haptic suit?) om dichter bij te komen tot een levensechte ervaring, zoals het toevoegen van sensoren in je kamer voor realistischere bewegingen, het toevoegen van gezichtssensoren om gezichtsuitdrukkingen te kunnen maken of het dragen van een haptic suit, waardoor je kan voelen wat er in VR gebeurd.

Ga voor een PC VR-bril als je voor de ultieme ervaring gaat.

Voordelen:

 • Kan zo lang spelen als je wilt
 • Hogere prestaties
 • Veel add-ons

Nadelen:

 • Zit vast aan een kabel
 • Zijn over het algemeen wat duurder
 • Je hebt een goede PC nodig

Prijs voor een fatsoenlijke bril:

vanaf €539,-

De beste VR-brillen voor PC

Ook heb ik een lijstje gemaakt met de beste VR-brillen voor pc!

VR-brillen voor gameconsoles

Bron: Tech Spurt

Wat houdt een VR-bril voor een gameconsole in?

Ik val maar meteen met de deur in huis, Xbox ondersteunt geen virtual reality en heeft dus ook geen VR-bril! We gaan dus voornamelijk inzoomen op de VR-mogelijkheden van PlayStation (PSVR). Ook bij Playstation val ik meteen met de deur in huis; het werkt niet meteen met de PS5, je hebt namelijk een extra kabeltje nodig die je speciaal bij PlayStation aan moet vragen (je krijgt er maar een per huishouden). Ook werkt de PS5 controller niet op PSVR, je zult dus een PS4 controller moeten gebruiken of de Move Motion Controllers die PlayStation aanbiedt bij PSVR. Of je moet wachten op PSVR 2, deze kun je op het moment van schrijven al pre-orderen, de PSVR 2 is gemaakt voor de PS5 dus zal al deze problemen oplossen.

Bij zowel de PSVR 1 en de PSVR 2 heb je een kabel nodig om de headset te verbinden met de PlayStation. De kwaliteit van de PSVR 1 is over het algemeen minder goed dan een standalone VR-bril zoals de Oculus Quest 2 terwijl de prijs bijna hetzelfde is. De kwaliteit van de PSVR 2 is al een stuk beter maar deze is ook een stuk duurder, namelijk €599,99 in dat geval zou je beter kunnen gaan voor een goede VR-bril voor een PC als je een gaming PC hebt. Over het algemeen zijn gaming PC’s namelijk een stuk sterker dan een PS5, waardoor je veel betere prestaties kan bereiken.

Ga alleen voor een gameconsole VR-bril als je al veel spellen hebt voor de PS4 of PS5.

Extra tip: Als je een redelijk sterke PC of laptop hebt dan kun je door middel van PS Remote Play jouw PlayStation games met een VR-bril voor PC spelen. Zo kun je een VR-bril kopen die op PC’s werkt en toch je PlayStation games spelen en houdt je al je mogelijkheden open. Bekijk hier het stappenplan voor hoe je gebruik maakt van PS Remote Play.

Voordelen:

 • Kan zolang spelen als je wilt

Nadelen:

 • Zit vast aan een kabel
 • Werkt alleen op een PlayStation
 • Middelmatige prestaties
 • Werkt niet optimaal met PS5

Prijs voor een fatsoenlijke bril:

vanaf €339,-

De beste VR-brillen voor PS4 & PS5

Ook heb ik een lijstje gemaakt met de beste VR-brillen voor PS4 & PS5!

VR-brillen voor Smartphones

Bron: Unsplash

Wat houdt een VR-bril voor een smartphone in?

VR-brillen voor smartphones zijn de ultieme manier om virtual reality eens uit te proberen. Over het algemeen zijn VR-brillen voor smartphones niet meer dan een smartphone case met verstelbare lenzen erin die je met een hoofdband op je hoofd kan plaatsen. De prijs varieert voornamelijk door het draagcomfort en de lenzen die in de bril zitten. Lenzen zijn hierbij erg belangrijk omdat je in principe met je ogen 2 centimeter van je smartphone glas af zit, wat voor beschadiging van je ogen kan zorgen. Zorg dus dat je een bril koopt met lenzen die blauw licht dempen zodat je ogen niet beschadigen!

Naast de standaard smartphone brillen heb je ook nog de wat luxere modellen zoals de Samsung VR-bril, deze heeft een aantal knoppen waarmee je telefoon bestuurd kan worden terwijl hij in de case zit. Dat is namelijk een van de grootste nadelen aan een standaard smartphone VR-bril. Je zult hem elke keer uit de case moeten halen om iets anders op te zetten, je kunt overigens wel een controller aanschaffen om dit probleem op te lossen. Let wel op; deze controllers werken vaak alleen op Android phones. Zorg dat je bij het kopen altijd checkt of de smartphone die je hebt compatible is met de VR-bril. Bijna alle smartphone VR-brillen zijn voor Android phones geschikt, maar er zijn er een stuk minder die voor iPhones geschikt zijn.

Ga voor een smartphone VR-bril als je erachter wilt komen of virtual reality iets voor je is.

Voordelen:

 • Goedkope manier om virtual reality te gebruiken

Nadelen:

 • Gelimiteerd aan de prestaties van je smartphone
 • Gelimiteerd aan de batterij van je smartphone
 • Kun je smartphone vaak niet opladen tijdens gebruik

Prijs voor een fatsoenlijke bril:

vanaf €7,49,-

De beste VR-brillen voor smartphones

Ook heb ik een lijstje gemaakt met de beste VR-brillen voor iPhones en Android phones!

Bekijk ook eens alle VR-accessoires

Er zijn heel wat VR-accessoires die jouw VR-ervaring levensecht kunnen maken, denk aan een haptic suit, een VR-loopband, VR-handschoenen of zelfs VR-mind control! Bekijk alle soorten VR-accessoires.

Bekijk ook eens de mogelijkheden van een AR-bril

Een augmented reality (AR) bril sluit jouw omgeving niet volledig van je af zoals een VR-bril doet. Ook zijn AR-brillen tegenwoordig al verder dan je denkt. Bekijk bijvoorbeeld de Nreal Air AR-bril:

Bron: HTC

Geïnteresseerd? Bekijk dan de 6 beste AR-brillen! Ook geef ik je in dit artikel de geruchten over de AR-brillen van Meta & Apple.

Deel:

Meest populaire posts:

Rens

Rens

Metaverse & Tech enthousiast! Business Innovator van oorsprong, gaat goed op efficiëntie en heeft een hart voor technologie.

Ik heb een hekel aan dit soort meldingen, maar zal het zelf helaas ook moeten doen: Alle uitingen van dit platform komen voort uit mijn eigen mening en zijn dus geen financieel advies! Houd a.u.b. in de gaten dat de Metaverse, crypto  & NFT markt snel beweegt, waardoor sommige informatie achterhaald kan zijn. Doe altijd je eigen onderzoek! Gr. Rens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar ben je naar op zoek?

Meest populair:

Meta Quest 3

De Meta Quest 3 komt eraan

Meta brengt de Meta Quest 3 (ook wel Oculus Quest 3 genoemd, Oculus is overgenomen door Meta (Facebook)) aankomende herfst op markt. Deze MR(Mixed Reality)-headset

Lees meer