Top 10 virtuele werelden

Zelfs als je onder een steen hebt geleefd zal je nog wel hebben gehoord van de naam verandering van Facebook dat nu Meta heet en bezig is met het bouwen van een eigen virtuele wereld en daarbij deel bij wil gaan dragen aan de Metaverse (Wat is de Metaverse?). Naast de virtuele wereld van Meta, genaamd Horizon Worlds zijn er nog heel wat andere virtuele werelden die steeds meer aandacht trekken.

Zo heb je virtuele werelden die voornamelijk spellen bieden, maar ook virtuele werelden die zich richten op kunst, meetings, festivals en het maken van digitale vrienden. Er komen steeds meer aspecten kijken bij een virtuele wereld, waar het in Minecraft enkel om een spel ging dat eigenlijk al een virtuele wereld vormde, komen er nu virtual reality technologiën, blockchain technologieën, cryptocurrencies, NFT’s en Play-to-Earn gaming modellen bij kijken.

Toevoeging van virtual reality technologie

Ze proberen de experiences in deze virtuele werelden te versterken door middel van virtual reality, een technologie die ervoor zorgt dat het voor je hersenen lijkt alsof je daadwerkelijk in een andere realiteit zit. Dit realiseren ze door accessoires zoals een virtual reality-bril, virtual reality controllers en een haptic suit (een soort pak dat je laat voelen wat er gebeurd) toe te integreren.

Toevoeging van blockchain, crypto & NFT’s

Om nog een extra verdieping te geven aan een virtuele wereld maken sommige werelden gebruik van blockchain, waardoor er een ecosysteem ontstaat in de game. Door het gebruik van blockchain technologie kunnen mensen in-game items, in dit geval in de vorm van NFT’s (Wat is een NFT?) kopen met cryptocurrencies. Wat ervoor zorgt dat mensen hun in-game items ook weer kunnen verkopen voor crypto coins en deze crypto coins kunnen omruilen voor euro’s, waardoor mensen geld kunnen verdienen in dit soort virtuele werelden.

Toevoeging van Play-to-Earn gaming

Om dit verder aan te wakkeren maken games gebruik van het Play-to-Earn model. In dit model kunnen spelers crypto coins verdienen door achievements te behalen of andere spelers te verslaan. Wat natuurlijk voor veel bekijks zorgt.

De top 10 virtuele werelden

Deze top 10 is gebaseerd op het aantal spelers, aantal functionaliteiten, graphics en de kwaliteit van virtual reality functionaliteiten.

  1. Rec Room
  2. The Sandbox
  3. VRChat
  4. Roblox
  5. Second Life
  6. AltspaceVR
  7. Decentraland
  8. IMVU
  9. Minecraft
  10. Sansar

Bonus: Somnium Space

Bonus: Eigen virtuele wereld maken

1. Rec Room

Bron: Rec Room

Specificaties

Genre: Gaming

Website: RecRoom.com

Token:

Voordelen

+ Bouw zelf games

+ Kan gespeeld worden via Android, Appstore (IOS) PS4, XBOX, Steam, PC en Oculus

+ Free

+ Cross play

Nadelen

– Geen Play-to-Earn model, puur voor de leuk.

Rec Room is een van de meest belovende VR-games op het moment van schrijven. Ze hebben de 1 miljoen spelers per maand gehaald en zijn daarbij boven VRChat, haar grote concurrent, uitgekomen.

Rec Room heeft het voor elkaar gekregen om spelers op een makkelijke manier games te laten bouwen, waardoor Rec Room enorm veel games bevat.

Ook hebben ze het voor elkaar gekregen om op letterlijk elk device te kunnen spelen en ook nog eens tegen elk device te kunnen spelen, oftewel cross play. Hierdoor kunnen alle spelers waar ze ook zijn, zolang ze maar internet hebben, het spel online spelen.

Ook in de integratie van virtual reality zijn ze erg sterk, de movements met VR-controllers zijn erg smooth, zo smooth dat jongleren met pionnen mogelijk is.

Ook al heeft Rec Room geen Play-to-Earn model en is het enkel volledig gericht op gamen, krijgt het spel toch de eerste plek vanwege de aantrekkingskracht die ze hebben veroorzaakt door middel van een perfect gebalanceerde virtuele wereld. Veel virtuele werelden hebben namelijk het probleem dat ze spelers niet lang kunnen vasthouden, Rec Room is daar zeer succesvol in!

2. The Sandbox

Bron: The Sandbox

Specificaties

Genre: Gaming

Website: Sandbox.game

Token: SAND

Voordelen

+ Bouw games met makkelijke builders

+ Maak NFT’s

+ Vele manieren waarop geld verdiend kan worden

+ Grote partners zoals Atari, The Walking Dead, Adidas en Snoop Dogg

Nadelen

– Niet alles is speelbaar, nog niet.

– Land is duur

The Sandbox is de meest succesvolle NFT-games die er momenteel zijn. Ze zijn een van de weinige die het Play-to-Earn model succesvol hebben geïmplementeerd.

Ook kan je jouw Minecraft werelden importeren in The Sandbox, wat ervoor zorgt dat je geld kan gaan verdienen aan werelden die je al ooit gebouwd hebt en dus niet compleet opnieuw moet beginnen.

Een van de redenen waarom The Sandbox zoveel media-aandacht heeft gekregen is de samenwerking met grote bedrijven en bekendheden, zoals Atari, Snoopdogg, Gucci en Adidas. Dit heeft mogelijk geleidt tot de opbrengst van 93 miljoen in één investeringsronde!

Qua gameplay is The Sandbox een combinatie van Minecraft en Roblox + integratie van NFT’s. Dit betekent dat je games kan bouwen, games kan spelen, NFT’s kan maken en kan verkopen. Alles wat je in-game koopt kun je ook weer verkopen voor echt geld, door middel van cryptocurrencies.

Voor het bouwen van games hebben ze tools ontwikkeld, de Game Maker laat je werelden bouwen zoals je op Minecraft gewend bent, de Voxel Editor laat je meer gedetailleerde assets maken en geeft de mogelijkheid om movements te geven aan jouw assets, waardoor jouw wereld tot leven komt.

Alhoewel The Sandbox haar deuren nog niet volledig heeft geopend, is het een veel belovende virtuele wereld die alle best practices bezit. Vandaar de 2e plek.

Wil je meer weten over hoe je geld verdiend met The Sandbox? Bekijk dit artikel over The Sandbox!

3. VRChat

Bron: VRChat

Specificaties

Genre: Gaming

Website: VRChat.com

Token:

Voordelen

+ Bouw je eigen wereld

+ Creëer je eigen avatar

+ 3D audio

+ Free to play

+ Sterke community

Nadelen

– VRChat+ nodig om alle functionaliteit te bemachtigen

– Verstand van code nodig om een game te maken

VRChat is de grote concurrent van Rec Room, ze lijken dan ook erg veel op elkaar. De graphics van VRChat zijn een stuk beter dan van Rec Room en sommige spellen zijn ook een stuk gecompliceerder dan de spellen die in Rec Room voor komen. Ook heeft VRChat gavere mogelijkheden voor avatars, je kan letterlijk alles zijn wat je wilt, zoals een stoel met een smiley erop.

Echter is VRChat een stuk minder stabiel, wat betekent dat het spel bij sommige maps al snel vastloopt en dat ze niet snel genoeg met updates komen. Wat er al snel voor zorgt dat spelers overstappen. Ook heeft Rec Room meer verschillende games en een stuk meer in-game items.

Het gave aan VRChat wat ook meteen een nadeel kan zijn, is dat het open source is. Wat betekent dat je games kan bouwen door middel van code, dus kan je elke game namaken die je wilt. Zo is er een 3D versie van Among Us in VRChat, die beter is dan Among Us zelf. Het nadeel is dat je amper een game kan maken als je geen verstand hebt van code.

4. Roblox

Specificaties

Genre: Gaming

Website: Roblox

Token:

Voordelen

+ Bouw je eigen wereld

+ Mogelijkheid tot verdienen van geld

+ Creëer je eigen avatar

+ Koop en verkoop assets

+ Free to play

+ Sterke community

Nadelen

– Moet minstens 100.000 Robux (=1.000 dollar) hebben verdiend en een maandelijkse premium subscription hebben om Robux om te wisselen voor Euro’s.

Roblox is een van de meest succesvolle metaverse platformen van het moment. Ze hebben het voor elkaar gekregen meer dan 200 miljoen maandelijkse gebruikers te werven die gemiddeld 2,6 uur per dag spelen. 2,6 uur per dag houdt in dat elke gebruiker naast school of werk de rest van zijn/haar vrije tijd continu op Roblox zit. Ga maar eens na hoeveel tijd je op een dag over hebt om te spenderen.

Roblox is een user-generated virtuele wereld waarin gebruikers games kunnen maken en spelen. Roblox heeft er meer dan 8 jaar voor nodig gehad om boven de 100 miljoen gebruikers te komen. Dit komt omdat er in het begin van een user-generated virtuele wereld simpelweg nog niet genoeg te doen is. De massa komt pas zodra er vele sterke grote games zijn die potentiële gebruikers naar het platform toetrekken.

Naast de normale gebruikers zijn er ook developers die het platform betreden. Ondertussen heeft Roblox een developers community gerealiseerd van 9,5 miljoen developers! Deze developers helpen elkaar met hun games wat ervoor zorgt dat de Roblox games steeds beter worden. Deze developers verdienen aan de in-game items die ze verkopen in hun games. De in-game items worden gekocht met Robux, de developers kunnen deze vervolgens vanaf 100.000 Robux omwisselen voor dollars of euro’s. 100.000 Robux staat gelijk aan 1.000 dollar.

Wil je meer weten over Roblox, check dan het artikel over de Roblox Metaverse.

5. Second Life

Bron: Justdd

Specificaties

Genre: Socializing & Exploring

Website: Second Life

Token: –

Voordelen

+ Free to play

+ Koop en verkoop assets

+ Je kunt een ‘officiële’ relatie met een ander persoon aangaan

Nadelen

– Wordt steeds minder gespeeld

– 16+ game

Waar Rec Room en The Sandbox meer op gaming gericht zijn, is Second Life meer gericht op mensen ontmoeten en creaties van andere personen ontdekken. Het is een plek waar je meetings kan houden, nieuwe mensen kan leren kennen, kan feesten, deel kan worden van communities, vastgoed kan ontwikkelen en een virtuele business kan starten waarmee je echt geld zou kunnen verdienen. Zo is Ailin Graef een miljonair geworden doormiddel van vastgoed in het spel.

Second Life bestaat al sinds 2003 en wordt nog steeds gespeeld en heeft daardoor ook enorm veel werelden om te ontdekken, op het moment van schrijven zelfs de meest. Het is van oorsprong niet ontwikkeld voor VR, maar je kunt de wereld wel ontdekken met een VR headset.

6. AltspaceVR

Bron: Meta Quest

Specificaties

Genre: Socializing & Events

Website: Altvr.com

Token:

Voordelen

+ Perfect om virtuele events te hosten

+ HTC Vive, Oculus & Windows Mixed Reality integratie

+ Free to play

Nadelen

– Buiten events om weinig te doen

Deze virtuele wereld is volledig gericht op events, het geeft artiesten, creators, merken en bedrijven een podiumplek. Er zijn dagelijks heel wat events die je kan bijwonen, zoals stand-up comedy, mindfulness, workshops en zelfs de kerk. Ook kun je zelf een event houden voor vrienden. Wil je ooit op een simpele manier een virtueel event geven aan een groep mensen? Kies dan voor AltspaceVR!

7. Decentraland

Bron: Decentraland

Specificaties

Genre: Art, gaming & socializing

Website: Decentraland.org

Token: MANA

Voordelen

+ Bouw games met makkelijke builders

+ Vele manieren waarop geld verdiend kan worden

+ Goede graphics (vergeleken met de rest)

+ Kan in een browser gespeeld worden, waardoor je niets hoeft te downloaden

+ Decentralized Autonomous Organisation (DAO)

Nadelen

– Land is duur

Decentraland is vergelijkbaar met The Sandbox, alleen heeft het meer pixels en is het creëren van een experience net wat moeilijker. Het is een gedecentraliseerd virtual reality platform dat aangedreven wordt door de Ethereum blockchain.

Je kunt een avatar maken, landen ontdekken, land kopen, assets kopen en experiences creëren. Enkel degene die land hebben kunnen hun experiences publiceren op de landkaart, waardoor andere spelers jouw land kunnen bezoeken.

Voor nu worden de meeste stukken land gebruikt als NFT-gallerij of als festival terrein. Er zijn ook al heel wat festivals gegeven, zelfs Paris Hilton en DeadMau5 hebben er opgetreden.

Het mooiste aan Decentraland is de Decentralized Autonomous Organization (DAO), deze DAO zorgt ervoor dat de eigenaren van land de macht in handen hebben en bepaald wat er met Decentraland gebeurd. Bij de meeste virtuele landen zie je namelijk dat er één organisatie achter zit die bepaald wat er gebeurt met de virtuele wereld. In Decentraland wordt er netjes gestemd onder de Land Owners.

8. IMVU

Bron: IMVU

Specificaties

Genre: Socializing & Fashion

Website: IMVU.com

Token:

Voordelen

+ Maak je eigen huis

+ Laat je innerlijke fashion tijger naar boven komen

+ Date en ga connecties aan

Nadelen

– 17+

– Veel minderjarige

IMVU bestaat al sinds 2004 en is nog steeds speelbaar, het begint zelfs weer te leven. Ze staan bekend om hun grote catalogus, die meer dan 40 miljoen in-game items bevat. Het spel is vooral gericht op het chatten met andere mensen. Het doet mij een beetje denken aan Habbo, alleen dan met meer pixels. Ook richten ze zich steeds meer op fashion, wat natuurlijk perfect past bij hun uitgebreide catalogus.

Er gaat rond dat IMVU staat voor Instant Message Virtual Universe, maar dit is echter nooit bevestigd.

9. Minecraft

Specificaties

Genre: Gaming

Website: Minecraft.net

Token:

Voordelen

+ Veel servers die je kan spelen

+ Veel online spelers

+ Goede VR integraties

Nadelen

– pixel game

– Moet betalen om online te kunnen spelen

Je hebt vast wel eens gehoord van Minecraft, het heeft ondertussen meer dan 141 miljoen actieve spelers gehad en is daarmee een van de grootste games ooit. Wat begon als een survivalmode game is nu uitgegroeid tot een virtuele wereld waarmee sommige spelers hun dagelijkse kost verdienen.

Tegenwoordig zijn er servers waarin de makers Call of Duty en Star Wars hebben nagemaakt, er is niets te gek meer voor Minecraft. Met de integratie van VR-technologie heeft Minecraft ervoor gezorgd dat ze toekomst proof zijn en heeft daarmee deze lijst gehaald.

10. Sansar

Bron: Sansar

Specificaties

Genre: Events

Website: Sansar.com

Token:

Voordelen

+ Maak je eigen event

+ Gedetailleerd

+ Play for free

Nadelen

– Buiten events weinig te beleven

Zoals je in de video kan zien richt Sansar zich voornamelijk op events. Creëer een event, join een event, dans, socialize en speel minigames. Het is een aardig gedetailleerde virtuele wereld, de lippen van het poppetje bewegen erg precies mee met wat je zegt. Net als de ogen, deze bewegen beide naar het punt toe waar je naar kijkt.

Buiten de events die gepland staan in de wereld, kan je ook nog experiences bezoeken die andere hebben gemaakt. Je kan wat exploreren en wat minigames spelen, maar dat is tot hoever het gaat.

Bonus: Somnium Space

Bron: Somnium Space

Specificaties

Genre: Art & Events

Website: Somniumspace.com

Token: CUBE

Voordelen

+ Sterke VR-integratie

+ Samenwerking met TESLASUIT (voor haptic suit integratie)

+ Alle in-game assets zijn NFT’s

Nadelen

– Weinig spelers

Somnium Space lijkt het meest op de film Ready Player One, waar de Metaverse meestal mee vergeleken wordt. Het is een wereld waarin mensen in containers wonen en eigenlijk voornamelijk leven in een digitale wereld. Het enige wat ze in die containers doen is eten en naar hun VR-console lopen, deze VR-console is een lopende band waaraan je vast zit met een robot arm, je draagt een haptic suit, een VR-headset en gebruikt controllers om te wijzen en objecten vast te pakken in de virtuele wereld. Al met al is Somnium Space goed op weg om deze film te imiteren.

Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met TESLASUIT, die ervoor moet gaan zorgen dat je regendruppels op je armen voelt vallen als het regent in de virtuele wereld. Somnium Space wil een experience mogelijk maken die levensecht voelt.

Bonus: Eigen virtuele wereld maken

In plaats van iemand anders zijn of haar virtuele wereld bezoeken kun je tegenwoordig ook heel makkelijk een eigen virtuele wereld maken, in dit artikel geef ik je 5 opties waarmee je dat kan doen.

Deel:

Meest populaire posts:

Rens

Rens

Metaverse & Tech enthousiast! Business Innovator van oorsprong, gaat goed op efficiëntie en heeft een hart voor technologie.

Ik heb een hekel aan dit soort meldingen, maar zal het zelf helaas ook moeten doen: Alle uitingen van dit platform komen voort uit mijn eigen mening en zijn dus geen financieel advies! Houd a.u.b. in de gaten dat de Metaverse, crypto  & NFT markt snel beweegt, waardoor sommige informatie achterhaald kan zijn. Doe altijd je eigen onderzoek! Gr. Rens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar ben je naar op zoek?

Meest populair:

Meta Quest 3

De Meta Quest 3 komt eraan

Meta brengt de Meta Quest 3 (ook wel Oculus Quest 3 genoemd, Oculus is overgenomen door Meta (Facebook)) aankomende herfst op markt. Deze MR(Mixed Reality)-headset

Lees meer