Wat is Mixed Reality? Voorbeelden + verschil met AR & VR

Mixed Reality (MR) is een term die steeds meer voorkomt sinds AR(Augmented Reality) & VR(Virtual Reality) steeds meer gebruikt worden. MR is een combinatie van de fysieke realiteit en de digitale wereld. Maar wat is Mixed Reality precies en hoe verschilt het van Augmented Reality en Virtual Reality? In dit artikel gaan we dieper in op Mixed Reality, de betekenis ervan, enkele voorbeelden, hoeveel het kost om een Mixed Reality-headset aan te schaffen en welke de beste Mixed Reality-headsets momenteel op de markt zijn.

De betekenis van Mixed Reality

Mixed Reality (MR) wat letterlijk staat voor gemixte realiteit, is de combinatie van de fysieke wereld en de virtuele wereld.

Het biedt gebruikers de mogelijkheid om interactie te hebben met virtuele objecten in de echte wereld. Het is een verrijkende ervaring die gebruikers in staat stelt om via een headset virtuele objecten in de echte wereld te bekijken zonder contact met de fysieke wereld te verliezen.

In sci-fi films zie ja vaak hologrammen, veel tech bedrijven zijn de uitdaging aangegaan om dit na te maken, waar iedereen dacht dat een hologram uit een apparaat zou verschijnen als een soort beamer, is een Mixed Reality-bril de oplossing geworden.

Het verschil tussen Virtual Reality(VR), Augmented Reality(AR) en Mixed Reality(MR)

Als we deze drie begrippen vergelijken, dan is Virtual Reality (VR) het immersiefste. VR biedt gebruikers de mogelijkheid om compleet ondergedompeld te raken in de virtuele wereld.

Augmented Reality (AR) daarentegen voegt virtuele objecten toe in de echte wereld, als een soort digitale layer, wat een interessante ervaring biedt zonder dat gebruikers volledig afgesloten raken van de echte wereld.

Mixed Reality (MR) bevindt zich ergens tussen AR en VR, doordat het de echte en virtuele werelden combineert en de gebruiker meer mogelijkheden biedt.

Het verschil tussen Mixed Reality en Augmented Reality is heel minimaal; Bij Augmented Reality heeft het geen wat je in de echte wereld doet niet echt invloed op de virtuele layer, bij Mixed Reality heeft alles wat je in het echt doet wel invloed op het virtuele. In Mixed Reality kunnen digitale objecten levensecht geankerd worden in de echte wereld, als je dan je camera beweegt, blijft het object op de aangewezen locatie staan.

Het komt er op neer dat Mixed Reality de gebruiker het beste van beide werelden (AR & VR) geeft.

Voorbeelden van Mixed Reality

  • Nissan gebruikt MR voor het trainen van monteurs
  • Microsoft zelf heeft ook mixed reality toepassingen ontwikkeld, zoals de HoloLens, een headset die gebruikers in staat stelt om 3D-hologrammen in de echte wereld te projecteren en ermee te interageren.
  • Apple Vision Pro voor films, games, werk, video bellen & nog veel meer zonder afgesloten te worden van de realiteit, tenzij je dat juist wilt in bijvoorbeeld een vliegtuig.
  • Mixed Reality zorgt voor een nieuw soort bureau waar je oneindig veel schermen boven kunt hangen

Wat kost een Mixed Reality-headset?

Momenteel zijn er 3 headsets die je kunt overwegen te kopen:

  • Meta Quest Pro – €1.199,99 bij Meta
  • Magic Leap 2 – $3.299 bij Magic Leap
  • Microsoft Hololens 2 – €3.849 bij Microsoft

Wil er wel graag bij zeggen dat er 2 nieuwe Mixed Reality headsets aankomen die deze 3 headsets zullen overstijgen qua prijs/kwaliteit verhouding en functies. Lees daarvoor het volgende kopje:

De beste Mixed Reality-headsets

Op het moment van schrijven zijn dit de Meta Quest Pro, de Microsoft Hololens 2 en de Magic Leap 2, maar zoals ik zei komen er 2 nieuwe Mixed Reality headsets waar je misschien op wilt wachten:

Deel:

Meest populaire posts:

Rens

Rens

Metaverse & Tech enthousiast! Business Innovator van oorsprong, gaat goed op efficiëntie en heeft een hart voor technologie.

Ik heb een hekel aan dit soort meldingen, maar zal het zelf helaas ook moeten doen: Alle uitingen van dit platform komen voort uit mijn eigen mening en zijn dus geen financieel advies! Houd a.u.b. in de gaten dat de Metaverse, crypto  & NFT markt snel beweegt, waardoor sommige informatie achterhaald kan zijn. Doe altijd je eigen onderzoek! Gr. Rens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar ben je naar op zoek?

Meest populair:

Meta Quest 3

De Meta Quest 3 komt eraan

Meta brengt de Meta Quest 3 (ook wel Oculus Quest 3 genoemd, Oculus is overgenomen door Meta (Facebook)) aankomende herfst op markt. Deze MR(Mixed Reality)-headset

Lees meer