In Web 1.0 ging het om informatie delen, je kon enkel lezen, niet reageren. In Web 2.0 ging het om communiceren met elkaar, denk ook aan apps zoals Facebook, je kan nu reageren op de content van anderen. In Web 3.0 gaat het voornamelijk om decentralisatie in combinatie met interoperability, artificial intelligence, 3D graphics, Ubiquity en het semantische web. Dit zijn nogal wat termen, ze komen allemaal aan bod.
Handige linkjes:
- Decentralisatie van het internet
- Het Semantisch Web
- Ubiquity
- 3D Graphics
- Interoperability
- Artificial Intelligence
- Visie
Decentralisatie van het internet
In Web 2.0 ging dus over het communiceren met elkaar, een voorbeeld daarvan is Facebook. Momenteel hebben ze data genoeg om een algoritme in combinatie met machine learning te laten voorspellen wanneer iemand zwanger is voordat ze dat zelf weten. Dit komt doordat Meta de data heeft van Facebook, Instagram, WhatsApp en meer. Alles is in de handen van één partij, wat ervoor zorgt dat ze letterlijk alles over je weten.
In Web 2.0 was jij het product waar Facebook geld aan verdiende zodra je op de app scrolde, door middel van het verkopen van de data die ze over jou verzameld hadden. In Web 3.0 wordt jij eigenaar van jouw data en kan je zelf bepalen aan wie jij jouw data verkoopt, als je dat überhaupt wilt. De Brave-browser is hier een perfect voorbeeld van. In de Brave-browser ben jij eigenaar van jouw data en kan je kiezen of je ads wilt of niet, als je kiest voor ads krijg je voor elke keer dat je een ad bekijkt Basic Attention Tokens (BAT, een cryptocurrency) als reward voor het inleveren van jouw data. Deze BAT coin kan je direct omwisselen in euro’s!
Dit wordt gerealiseerd door het gebruik van blockchain. Dapps (Decentralized Apps) maken gebruik van wallets om in te loggen. Dus jij zult een blockchain wallet zoals MetaMask nodig hebben om te kunnen inloggen. Deze wallet is in jouw eigen bezit, hier kan niemand bij. En zoals we weten is een MetaMask wallet beveiligt met een ledger onmogelijk om te hacken.
Deze wallet beschermt dus zowel jouw digitale eigendommen als jouw gegevens, pas als jij toestemming geeft met jouw wallet kunnen Dapps jouw gegevens zien. Deze wallet dient dus als een extra beveiligings-layer tussen de online wereld en jouw persoonlijke gegevens.
Je zult één goed beveiligd account hebben in plaats van een account voor Amazon, een account voor Bol.com, een account voor Coolblue en zo nog honderden, vanaf dan hoef je ook niet meer elke keer meer je wachtwoord opnieuw aan te vragen als je een van je honderd wachtwoorden bent vergeten 🙂
Verder gaan DAO’s verandering brengen in de manier waarop bedrijven geleid gaan worden. Dit gaat gebeuren met zogeheten DAO’s (Decentralized Autonomous Organization). In een DAO zijn er geen CEO’s, degene met de meeste tokens of de zeldzaamste NFT’s mogen stemmen om te beslissen wat er met het bedrijf gaat gebeuren. Waardoor verwacht wordt dat deze DAO’s bedrijven als Meta en Amazon voorbij zullen gaan en er vanaf dan een gedecentraliseerd web zal ontstaan waarin iedereen inspraak zou kunnen hebben.
Voorbeelden van grote DAO’s:
Het Semantisch web
Semantiek, ook wel betekenisleer genoemd, is een wetenschap over de betekenis van symbolen, in dit geval gaat het om de relatie tussen woorden (kan ook andere content zijn zoals emoji’s of afbeeldingen). Door deze wetenschap kunnen machines intentie en emotie ontcijferen, dit doen de machines door geschiedenis en gegevens te analyseren. Hierdoor kan een zoekmachine jouw vraag beter interpreteren waardoor jij het juiste antwoord op jouw vraag krijgt.
Momenteel maken zoekmachines gebruik van artikelen die letterlijk het antwoord geven op jouw vraag. Voorbeeld: Als je ex-vriendinnen van Max Verstappen opzoekt dan krijg je alle pagina’s te zien die gaan over de ex-vriendinnen van Max, je kunt dan zelf nog gaan zoeken naar de lijst met namen.
In het semantisch web krijg je van de zoekmachine zelf direct een lijst met alle ex-vriendinnen van Max Verstappen. De zoekmachine begrijpt jouw vraag, zoekt ze allemaal voor je op en geeft dit daarna op een overzichtelijke manier weer.
Het grootste verschil ga je merken in spraakassistenten. Momenteel kunnen Siri en Bixby redelijk beperkt antwoord geven, je krijgt nog wel eens een antwoord waar je niet naar zoekt. Ze kunnen alleen de simpele vragen beantwoorden. En dat is voor nu ook wel begrijpelijk, het zou ook niet fijn zijn als ze alle artikelen die de zoekmachine voor ze heeft gevonden op zouden lezen. Zodra het semantische web zo ver is, krijgen ze dus een letterlijk antwoord van de zoekmachines. Als je dan aan ze vraagt wie zijn de exen van Max Verstappen, dan noemen ze deze keurig op.
Ubiquity
Ubiquity is de mogelijkheid om vanaf elke locatie of elk apparaat toegang te krijgen tot het internet. Ubiquity gaat om toegankelijkheid, transparantie en innovatie. Web 2.0 was al ubique, aangezien je via Facebook vanaf elk apparaat onmiddellijk iets met de hele wereld kon delen. Echter gaat Web 3.0 hier een stap verder in, Web 3.0 gaat met behulp van blockchain het internet een stuk transparanter maken en ook belangrijk; een stuk toegankelijker voor de derdewereldlanden. Verder maakt blockchain de connectie tussen apparaten op het gebied van data een stuk gemakkelijker. Het is de volgende stap richting het Internet of Things (IoT).
3D Graphics
Web 3.0 wordt ook wel eens het ‘Spatial Web’ genoemd, aangezien het zich richt op een revolutie in grafische technologie waarmee de grens tussen realiteit en virtuele realiteit verdwijnt. Het richt zich op een wereld waarin virtual en augmented reality zo levensecht is dat je het niet kan onderscheiden van de fysieke wereld (wat vaak wordt gebracht als een ‘Immersive digital experience’).
Nu lijkt het Web 3.0 nogal veel op de metaverse in dit opzicht, naar mijn mening zullen ze ook deel van elkaar zijn. Toch verschillen ze van elkaar;
Web 3.0 zou ook zonder het Spatial Web kunnen bestaan, terwijl de metaverse dat niet kan. Bij Web 3.0 gaat het namelijk om de technologische layer die ontstaat over het huidige web, terwijl de metaverse is gericht op de immersie van VR, AR en andere digitale apparaten.
Meer weten over de metaverse? Lees dan het artikel; Wat is de Metaverse?
Interoperability – digital items
In een gedecentraliseerd internet is interoperability het meest belangrijk. Interoperability (ook wel compatibility genoemd) betekent simpel gezegd dat alles moet kunnen samenwerken met elkaar. In Web 2.0 was alles gecentraliseerd, elk bedrijf had zijn eigen cilo. Als je op Call of Duty een item kocht kon je die niet gebruiken in een ander spel, ook kon je deze niet verkopen en vervolgens dat geld in een ander spel gebruiken. Dat is dus totaal niet interoperable.
Blockchain technologie komt hier in combinatie met NFT’s en crypto al dicht bij in de buurt. Het enige probleem met blockchain is dat er momenteel meerdere blockchains zijn. Wat ervoor zorgt dat er alsnog cilo’s zijn, alleen een stuk minder. Deze cilo’s lossen ze momenteel op door een bridge te bouwen waarmee je items van de ene blockchain op de andere blockchain kan zetten. Deze bridges zijn echter erg duur en moeilijk te onderhouden, ook kost het voor de gebruiker veel tijd en moeite om dit continu te doen.
Meer weten over NFT’s? Lees dan het artikel; Wat is een NFT?
Om massa adoptie van Web 3.0 te realiseren moeten deze bridges toegankelijker worden of er moet een nieuwe oplossing komen. Gelukkig hebben grootheden als Ethereum, Polygon en Solana dit door en zijn ze aan de weg aan het timmeren.
Artificial Intelligence
AI (artificial intelligence) gaat ervoor zorgen dat zoekmachines slim genoeg worden om vervalste content te onderscheiden van de correcte content.
Voorbeeld: Recensies zijn momenteel erg belangrijk voor een consument, hieraan kan een consument de ervaringen van een andere consument bekijken en daarmee zijn of haar keuze maken. Het probleem met recensies is dat er bedrijven zijn die grote groepen mensen betalen om goede recensies achter te laten. Het is voor de overheid niet realistisch om ze allemaal te checken, dit zou simpelweg teveel tijd in beslag nemen. Een algoritme dat gebruik maakt van AI zou de oplossing kunnen beiden om de echte van de neppe recensies te onderscheiden.
Het AI-systeem van Google heeft laatst alweer 100.000 neppe recensies verwijdert uit de Play Store bij de Robinhood-app, hier probeerde een partij rating van de app kunstmatig te ‘downvoten’ met neppe recensies.
Door middel van AI gaan we naar een wereld waarin een zoekmachine door middel van een filter jou alleen de relevante content toont en alle corrupte content weglaat.
Visie
Web 3.0 is een mooi concept, maar er zijn nog wat struggles. Zo zorgen de soorten blockchains ervoor dat het nog steeds niet volledig decentraal is, deze blockchains zijn namelijk in weze ook bedrijven. Alleen Bitcoin is daadwerkelijk decentraal, aangezien de creator Satoshi Nakamoto spoorloos is, hierdoor heeft niemand invloed op Bitcoin en staat het op zichzelf.
Verder is het maar de vraag of DAO’s gaan werken. Het principe van een DAO is leuk, maar het betekent ook dat een groep met genoeg geld grote invloed zou kunnen hebben op votes die plaatsvinden om beslissingen te kunnen maken.
Al met al zijn de Web 3.0 ideologieën veel belovend, in mijn ogen zouden we bij de integratie van blockchain, het ontstaan van het Semantisch Web en de metaverse al kunnen spreken van een revolutie van het internet.