Zo zien advertenties eruit in de Metaverse!

De metaverse, allemaal leuk en aardig, maar er moet natuurlijk ook geld verdiend worden. Bedrijven doen er alleen aan mee als er iets te halen valt. Er wordt beloof dat het een meer ‘immersive‘ (meeslepend, levensecht, interactief) internet wordt gebaseerd op 3d rendered experiences. Als het meer meeslepend en 3d experiences zullen worden kunnen we niet zomaar ineens overal van die irritante, soms zelfs meerdere Youtube ads achter elkaar laten zien die je niet over kunt slaan. Dat zou het gehele ‘immersive’ principe de das om doen. Hoe kan het dan wel? In dit artikel laat ik je zien hoe ads er wel uit komen te zien in de metaverse!

Tip: lees eerst; Wat is de metaverse? Zodat je weet wat ik bedoel als ik over de ‘metaverse’ praat.

‘Immersive’ 3D experiences

Wat je nu veel ziet gebeuren is dat bedrijven als Nike en Tommy Hilfiger brand experiences maken in virtuele platformen als Roblox. Zo heb je in Roblox Nikeland:

Bron: Nike

En TOMMY PLAY:

Bron: Tommy Hilfiger

Momenteel zijn deze experiences nog niet volledig ‘immersive’, het Roblox platform heeft namelijk nog een kinderlijk uiterlijk door het lage aantal pixels dat het ondersteund. Maargoed om zo ‘immersive’ te worden dat je het onderscheid tussen de virtuele en de echte wereld niet meer ziet, zal er de komende 5 jaar nog hard aan de weg getimmerd moeten worden op het gebied van hardware. Momenteel is de technologie om deze ‘immersive’ experiences te draaien simpelweg nog niet ver genoeg.

Gesponsorde content

Je moet je voorstellen dat er in virtuele werelden zowel als in de AR-layers over de echte wereld veel objecten worden geplaatst die deel uitmaken van de experience, zoals een tafeltennistafel, tafeltennisbatjes en een bankje voor virtuele toekijkers.

Stel dat iemand een tafeltennisgame heeft gemaakt die door middel van augmented reality in elke ruimte te spelen is:

Bron: Pascal Bornet

Dan zal Dunlop deze game graag sponsoren om vervolgens hun merk terug te laten komen op de tafeltennistafel en tafeltennisbatjes, des te meer mensen het spelen, des te meer mensen het merk kunnen zien, des te meer Dunlop ervoor bereid is te betalen om de game te sponsoren.

Een ander mooi voorbeeld hiervan zijn de Fortnite skins die Air Jordan en Gucci hebben gelanceerd. Jordan en Gucci weten dat hun (toekomstige) doelgroep daar aanwezig is en sponsoren de skins om hun brand te verspreiden.

Fortnite x Jordan metaverse samenwerking
Bron: Epic Games

Affiliate links

Affiliate links zullen altijd blijven bestaan. Stel ik ben een influencer die heel goed is in een tafeltennisgame en ik beweer dat het komt door een bepaalde AR-bril die erg snel reageert vergeleken met de andere brillen. Vervolgens raad ik al mijn volgers aan diezelfde bril te kopen, alleen nu gaat dit via een 3D visualisatie die de VR-bril klikbaar maakt zodat mensen hem direct kunnen aanschaffen.

Gepersonaliseerde billboards

Omdat elke virtuele wereld of AR layer zich aan kan passen op bezoeker zullen billboards er voor elke gebruiker anders uitzien. De ene gebruiker kan op billboard A een kinderwagen zien omdat Google denkt dat ze zwanger is, de andere kan op datzelfde billboard een advertentie zien over Nike schoenen omdat het alweer een half jaar geleden is dat die persoon dat gezocht heeft.

Deze gepersonaliseerde ads gaan sterker zijn dan ooit te voren. In de metaverse is namelijk elke stap die je maakt te tracken omdat je gebruik maakt van een digitaal device zoals je smartphone, smartwatch, VR-bril of AR-bril. Deze apparaten kunnen alles wat je doet op het internet meten, van elke stap tot elke oogbeweging.

De ontwikkelaars van deze 3D experiences krijgen hierdoor veel meer data binnen dan Google momenteel binnen kan krijgen via het huidige 2D internet. Door de hoeveelheid data die de ontwikkelaars tot hun beschikking hebben kunnen ze advertenties weergeven die beter op de interesses van de gebruikers aansluiten.

NFT’s als gratis weggever

Dit onderwerp heeft meer indirecte invloed op advertenties, het gaat namelijk om het verzamelen van data van klanten om ze vervolgens beter te kunnen targeten in advertenties.

Een van de gedachten die in me opkomt bij de metaverse is anonimiteit. Veel personen verwachten dat de metaverse volledig anoniem wordt, je ziet dit steeds meer gebeuren op socialmediakanalen als Twitter en TikTok, er zijn steeds meer neppe gebruikers die anoniem willen blijven om vervolgens te kunnen reageren wat ze willen zonder vervolgd te worden.

Een aantal vroege vogels in de business wereld hebben hier al een oplossing voor. Ze geven namelijk bij het kopen van een fysiek product een NFT ‘gratis’ mee om vervolgens jouw mailadres aan jouw wallet te kunnen koppelen, waardoor ze je ook in web 3.0 kunnen tracken. Vervolgens zouden ze deze data kunnen doorverkopen aan anderen.

Je betaald deze ‘gratis’ weggever dus met je data!

Conclusie

Omdat de metaverse 3D is zal er meer ruimte zijn om te adverteren. Er zal veel geadverteerd worden in de details om de metaverse zo ‘immersive’ mogelijk te houden, een voorbeeld hiervan is de muziek die op de achtergrond aanstaat in een virtuele wereld, of het kopje koffie dat je in een virtueel huis aantreft waar dan ’toevallig’ een Douwe Echtberts logo opstaat. Het zal dus niet zo zijn als in het huidige internet dat websites vol worden gegooid met advertentie banners, pop-ups en notificaties. Advertenties zullen een stuk subtieler worden gebracht, terwijl er meer advertentie plek dan ooit te voren zal zijn!

Deel:

Meest populaire posts:

Rens

Rens

Metaverse & Tech enthousiast! Business Innovator van oorsprong, gaat goed op efficiëntie en heeft een hart voor technologie.

Ik heb een hekel aan dit soort meldingen, maar zal het zelf helaas ook moeten doen: Alle uitingen van dit platform komen voort uit mijn eigen mening en zijn dus geen financieel advies! Houd a.u.b. in de gaten dat de Metaverse, crypto  & NFT markt snel beweegt, waardoor sommige informatie achterhaald kan zijn. Doe altijd je eigen onderzoek! Gr. Rens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar ben je naar op zoek?

Meest populair:

Meta Quest 3

De Meta Quest 3 komt eraan

Meta brengt de Meta Quest 3 (ook wel Oculus Quest 3 genoemd, Oculus is overgenomen door Meta (Facebook)) aankomende herfst op markt. Deze MR(Mixed Reality)-headset

Lees meer