Beveilig je MetaMask wallet met Ledger, de eenvoudigste hardware wallet!

Zodra je met wat grotere bedragen gaat investeren is het verstandig om jouw wallet te beveiligen. Een wallet als MetaMask is namelijk een ‘hot wallet’, als iemand jouw computer hackt kan diegene alles met jouw wallet doen wat hij of zij wilt, zonder dat je er ook maar iets aan kan doen.

Een Ledger apparaat voorkomt dat iemand jouw wallet hackt via jouw computer, doormiddel van een fysieke tweestapsverificatie. Vooral in de NFT en crypto space zijn er enorm veel hackers aanwezig door de anonimiteit die blockchain met zich meebrengt, zij zijn dagelijks bezig met het kraken van wallets. Wacht dus niet te lang en bescherm jouw wallet, voor je alles kwijt raakt!

Waarom Ledger?

Naast Ledger bestaat er nog een populaire hardware wallet genaamd Trezor. Van beide bestaat een goedkope en een dure versie, zo heb je Ledger Nano S en Ledger Nano X, bij Trezor heb je Trezor One en Trezor Model T. Over het algemeen is Trezor duurder dan Ledger en is Trezor ook net iets gebruiksvriendelijker doordat zij de meeste input die je aan het device moet geven via de computer doen, terwijl je bij Ledger de knopjes op het apparaat zelf moet gebruiken. Echter biedt Ledger meer functionaliteiten en updaten ze deze ook regelmatig, ze houden de markt goed bij. Er zijn namelijk heel wat personen die NFT’s met een nieuw soort smart contract kochten, dit soort smart contracts ondersteunde Trezor nog niet, waardoor hun NFT’s vast kwamen te zitten voor een lange periode.

Ikzelf ga altijd voor zoveel mogelijk functionaliteit met zo goed mogelijk gebruiksgemak voor een eerlijke prijs, daarom gebruik ik een Ledger Nano S. De Ledger Nano S is goedkoop en biedt voor mij genoeg functionaliteiten. Ik gebruik hem enkel voor NFT’s en voor NFT’s heb je maar 2 of 3 netwerken (Ledger noemt het Apps) nodig, de meeste NFT’s staan namelijk op het Ethereum-netwerk en het Polygon Netwerk. Met de Ledger Nano S kun je maximaal 3 netwerken downloaden. Ook gebruik ik eigenlijk nooit mijn telefoon voor transacties, waardoor de Ledger Nano X simpelweg niet nodig is.

Als jij je telefoon graag gebruikt voor wallet transacties dan kun je beter de Ledger Nano X aanschaffen, deze heeft namelijk een bluetooth optie waarmee je transacties kan verrichten via je telefoon.

Voor mensen die voornamelijk cryptomunten op hun hardware wallet willen zetten zou ik ook de Ledger Nano X in plaats van de Ledger Nano S aanraden. Met de Ledger Nano S kun je namelijk maar maximaal 3 netwerken (Apps) gebruiken, dit betekent dat je maar 3 verschillende coins kan traden met je Ledger Nano S, terwijl de Ledger Nano X maximaal 100 netwerken (Apps) aankan.

Hoe werkt een Ledger device?

Zodra je een Ledger koopt en je gaat deze installeren, dan maak je eigenlijk een nieuwe wallet aan. Maar in plaats van een ‘Hot wallet’ zoals een normale MetaMask wallet, maak je dit keer een ‘Cold wallet’ (ook wel hardware wallet genoemd) aan, omdat de wallet alleen met een fysiek apparaat (de Ledger) te beheren is.

Ledger verschaft een wallet met een Seedphrase (Recovery Phrase) die langer is dan die van een normale MetaMask wallet, die van Ledger is namelijk 24 woorden lang, terwijl die van MetaMask zelf 12 woorden lang is. Wat de kans dat iemand hem raad dus nog veel kleiner maakt én die kans was al nihil.

Ook zorgt een Ledger voor een soort fysieke tweestapsverificatie, je moet namelijk zodra je een Ledger hebt ingesteld elke keer als je een transactie wilt doen een code op de Ledger invoeren en de transactie accepteren. Wat ervoor zorgt dat hackers niet zomaar transacties kunnen doen in jouw wallet, want daarvoor heb je de Ledger nodig. Stel iemand hackt jouw computer en kan bij jouw wallets, dan kan die persoon alleen zien wat jij in jouw wallet hebt staan, voor een transactie heeft die persoon de Ledger nodig.

Op de Ledger zitten knopjes waarmee je het apparaat bedient. Met deze knopjes vul je altijd eerst een code in bestaande uit 4-8 cijfers die jijzelf hebt bedacht, vervolgens laat de Ledger alle informatie over de transactie zien en vraagt het apparaat de transactie goed te keuren.

Verlies je jouw Ledger, geen probleem! Zolang je jouw Seedphrase (Recovery Phrase) hebt kun je jouw wallet recoveren en er een nieuw Ledger apparaat op aansluiten. Dit betekent dus ook dat andere dit ook kunnen doen zodra ze jouw Seedphrase hebben, dus zorg dat jouw Seedphrase goed bewaard blijft!

Wil je meer weten over hoe een hardware wallet werkt? Bekijk dan het artikel; Hoe werkt een hardware wallet?

Instellen van een Ledger device

Het instellen van een Ledger device lijkt moeilijk, maar het valt allemaal heel erg mee als je het onderstaande tutorial volgt. Ook heb ik een stappenplan voor het instellen van een Ledger voor mensen die het fijner vinden om het tekstueel (met afbeeldingen) te doorlopen.

Bron: Ledger

Koop jouw Ledger niet bij Bol.com of Amazon!

Als laatste wil ik je meegeven dat je niet zomaar een Ledger apparaat van Amazon of Bol.com moet kopen. Het kan namelijk zo zijn dat de verkoper op Amazon of Bol.com het device al een keer heeft aangezet, de seedphrase heeft opgeslagen, de wallet heeft verbonden aan een tweede Ledger device en enkel wacht tot jij er assets opzet, waarna die persoon jouw wallet leeg kan roven. Zorg dat je van een vertrouwde aanbieder zoals Coolblue koopt, zodat je zeker weet dat het veilig is.

Via de volgende link weet je zeker dat je een betrouwbare Ledger Nano S hebt!

In de NFT en Crypto space is goedkoop vaak duurkoop, dus probeer geen goedkope shortcuts te nemen, die kunnen namelijk wel eens fout aflopen…

Deel:

Meest populaire posts:

Rens

Rens

Metaverse & Tech enthousiast! Business Innovator van oorsprong, gaat goed op efficiëntie en heeft een hart voor technologie.

Ik heb een hekel aan dit soort meldingen, maar zal het zelf helaas ook moeten doen: Alle uitingen van dit platform komen voort uit mijn eigen mening en zijn dus geen financieel advies! Houd a.u.b. in de gaten dat de Metaverse, crypto  & NFT markt snel beweegt, waardoor sommige informatie achterhaald kan zijn. Doe altijd je eigen onderzoek! Gr. Rens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar ben je naar op zoek?

Meest populair:

Meta Quest 3

De Meta Quest 3 komt eraan

Meta brengt de Meta Quest 3 (ook wel Oculus Quest 3 genoemd, Oculus is overgenomen door Meta (Facebook)) aankomende herfst op markt. Deze MR(Mixed Reality)-headset

Lees meer