Hoe werkt een hardware wallet?

Je hoort waarschijnlijk vaak van mensen; Je moet je crypto en NFT’s echt op een hardware wallet zetten, anders zijn ze niet veilig, liggen ze voor het oprapen! Huh? Een hardware wallet? Wat is dat dan? Hoe werkt een hardware wallet? Heb je een hardware wallet nodig? Na de antwoorden op deze vragen ben je ervan overtuigt dat je er een wilt hebben en vraag je jezelf het volgende af; Kan een hardware wallet gehackt worden? Wat als je je hardware wallet kwijt bent? Waar bewaar je je hardware wallet? Wat is de beste hardware wallet? Of de goedkoopste? En hoe zet je crypto of NFT’s op je hardware wallet? Deze vragen worden me vaak gesteld, in dit artikel beantwoord ik ze allemaal en meer!

Het antwoord:

Een hardware wallet is een fysiek apparaatje dat je verbindt met je computer of smartphone. Het werkt door het genereren van private en public keys (bekijk de video voor duidelijke visuele uitleg), die nodig zijn voor het veilig opslaan en beheren van je digitale valuta. Het unieke aan een hardware wallet is dat deze offline werkt en dus niet verbonden is met het internet, waardoor het lastiger is voor hackers om toegang te krijgen tot je gegevens. Wanneer je transacties wilt uitvoeren, hoef je alleen maar de hardware wallet te verbinden met je computer of smartphone en de knoppen op het apparaat te gebruiken om de transactie te bevestigen. Zo simpel is het!

Heb je een hardware wallet nodig?

De voordelen van een hardware wallet:

  • Het eerst belangrijke voordeel is dat een hardware wallet onafhankelijk is van een exchange als Binance of broker als Bitvavo, als een exchange of broker financieel in de problemen komt en failliet gaat, raak je geen crypto kwijt. Je speelt als het waren je eigen bank
  • Het tweede belangrijke voordeel is dat een hardware wallet bijna onmogelijk te hacken is. De privésleutels van een hardware wallet – oftewel de toegangscode tot je digitale valuta – wordt offline opgeslagen. Dit betekent dat zelfs als een hacker toegang krijgt tot je computer, ze nog steeds niet bij je privésleutels kunnen komen.
  • Verder kan een hardware wallet alles wat een normale wallet ook kan, zoals het ontvangen van crypto & NFT’s (ook als je hardware wallet niet verbonden is aan een apparaat), het verzenden van crypto & NFT’s en het gebruiken van staking mechanismes.

De nadelen van een hardware wallet:

  • Als je jouw Private Key (Recovery Phrase, Seephrase etc.) kwijt raakt, kun je niet meer bij je assets en kan niemand je helpen. Je speelt namelijk je eigen bank. Daarom is het uitermate belangrijk om je private key op de juiste manier te bewaren, bekijk ´Waar en hoe bewaar je je hardware wallet?´ voor de juiste manier.

Kan een hardware wallet gehackt worden?

Er zijn een paar manieren waarop een hardware wallet gehackt kan worden:

  • Raden van de private keys, degene die de private keys heeft, heeft de assets. Dus wat gebeurt er, mensen proberen private keys te raden, maar wat is de kans dat iemand jouw private key raadt? Bij Ledger is dit 1 op de 115 792 089 237 316 195 423 570 985 008 687 907 853 269 984 665 640 564 039 457 584 007 913 129 639 936 kans. Wiskundig is het dus ‘mogelijk’ maar als je naar de getallen kijkt is het vrijwel onmogelijk.
  • Power Glitching, dit is een brute force attack waarbij de hacker zorgt voor een hoog voltage wat door het circuit board van je apparaat heen gaat, waardoor jouw apparaat tijdelijk gaten laat vallen in de beveiliging en de hacker je PIN en private keys kan inzien.
  • Side channel attacks, in een side channel attack observeert de hacker wat er met het stroomgebruik van de hardware wallet gebeurt zodra er verschillende PIN’s worden gebruikt, het apparaat reageert op elke PIN anders. Hierdoor kan er een patroon herkent worden en kan er met een script een database worden gebouwd waarmee vervolgens voorspeld kan worden welke PIN de juiste is.
  • Het breken van de hardware met software aanvallen, in deze strategie probeert de hacker de software van het hardwareapparaat beter te leren kennen dan de makers van het hardwareapparaat waardoor de zwaktes gebruikt kunnen worden om de PIN en de private keys te achterhalen.

Nu lijkt het alsof er nog redelijk wat manieren zijn om een hardware wallet te hacken, maar deze manieren zijn next level hacking, dus je zult wel heel interessant moeten zijn willen ze dit überhaupt bij je proberen.

  • Er is nog één manier waarmee momenteel de meeste mensen gescamd worden; het probleem zit hem in platformen als bol.com, platformen die externe personen via hun platform producten laten verkopen. Wat er gebeurt, is dat een scammer hardware wallets gaat verkopen via bol.com en vantevoren de hardware wallet al instelt, zodat de scammer de private keys al heeft. Vervolgens koop je die hardware wallet, zet je er geld op en kan de scammer het geld er meteen afhalen omdat hij de private keys heeft.

Koop je hardware wallet dus bij trusted sellers zoals Coolblue!

Waar en hoe bewaar je je hardware wallet?

Om ervoor te zorgen dat je jouw private keys (Recovery Phrase, Seedphrase etc.) zo veilig mogelijk opgeborgen zijn raad ik het volgende aan:

  • Zorg dat je de private keys alleen fysiek opslaat. Zorg dus dat er geen enkele connectie met het internet is! Als het verbonden is met het internet is het te hacken.
  • Schrijf de private keys met sterke inkt, die niet zo makkelijk vervaagt op sterk papier. Het allerbeste is om iets als een cryptotag te kopen, dit is een titanium doos die je private keys met gemak langer dan een mensenleven bewaren.
  • Bewaar de private keys op meerdere locaties, zodat ze niet kunnen verdwijnen in een branduitbraak of een lekkage.
  • Bewaar de private keys in delen, zo zorg je ervoor dat iemand meerdere locaties zou moeten vinden, wat ervoor zorgt dat je toeval elimineert.

Wat als je je hardware wallet kwijt bent?

Zolang je je private keys (Recovery Phrase, Seedphrase etc.) hebt, kun je eenvoudig een nieuwe hardware wallet aanschaffen en de oude private keys gebruiken om je digitale assets terug te halen. Het is wel aangeraden om je assets over te zetten naar een wallet met nieuwe private keys voor het geval iemand je hardware wallet vindt. Hackers krijgen je wallet namelijk makkelijker gehackt als ze in bezit zijn van je hardware wallet.

Wat als je hardware wallet kapot gaat?

Ook hierop is het antwoord dat je zolang je je private keys (Recovery Phrase, Seedphrase etc.) hebt, je eenvoudig een nieuwe hardware wallet kunt aanschaffen en de oude private keys gebruiken om je digitale assets terug te halen. Zorg dat je je kapotte hardware wallet zo onbruikbaar mogelijk maakt, zodat niemand het apparaat meer aan de praat kan krijgen. Zorg er verder ook voor dat je je assets over zet naar een nieuw wallet adres met nieuwe private keys, voor het geval het toch iemand lukt het oude apparaat aan de praat te krijgen.

Hardware wallets vergelijken

Ik heb de 2 beste hardware wallets met elkaar vergeleken, dit zijn hardware wallets van Ledger en Trezor. Hier heb ik een uitgebreid artikel over geschreven, je kunt je wallet het best beveiligen met een Ledger hardware wallet! In het kort is Trezor duurder, iets gebruiksvriendelijker, minder up-to-date en heeft Trezor minder functionaliteiten, waardoor Ledger als beste uit de bus komt (ik gebruik zelf ook hardware wallets van Ledger).

Goedkoopste hardware wallet

De goedkoopste hardware wallet die alsnog extreem veilig is, is toch echt wel de Ledger Nano S. De Ledger Nano S kost €54,99 het is een erg uitgebreide hardware wallet, waar je zowel crypto als NFT’s op kunt zetten. Het enige nadeel is dat je maximaal 3 netwerken kunt installeren vanwege het gebrek aan genoeg geheugen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld het Ethernet-netwerk, het Polygon-netwerk en het Bitcoin-netwerk erop kunt zetten en alleen binnen deze netwerken kunt traden. Wil je meer dan 3 netwerken, dan zul je de Ledger Nano S Plus moeten kopen, hiermee kun je tot wel 100 netwerken tegelijk gebruiken.

Hoe installeer je een Ledger

Geen zorgen, hier heb ik een uitgebreid artikel voor gemaakt; Instellen van een Ledger Nano S of X.

Hoe zet je crypto op een hardware wallet

Ook hier heb ik een artikel voor gemaakt, in dit artikel gebruik ik de Ledger Nano S in combinatie met een MetaMask wallet. Ik heb dus mijn MetaMask wallet beveiligd met mijn Ledger Nano S omdat MetaMask over het algemeen meer ondersteund wordt dan een Ledger wallet zelf. Als je MetaMask niet wilt gebruiken kun je in het artikel over ‘Hoe zet je cryptocurrency op je MetaMask wallet?‘ het MetaMask deel skippen en gewoon het walletadres van je Ledger gebruiken. Zorg wel dat je het wallet adress gebruikt van het juiste netwerk. Als je Ethereum over wilt zetten, zorg dan ook dat je het naat je Ethereum adres stuurt. Je hebt voor elk netwerk een ander wallet adres.

Deel:

Meest populaire posts:

Rens

Rens

Metaverse & Tech enthousiast! Business Innovator van oorsprong, gaat goed op efficiëntie en heeft een hart voor technologie.

Ik heb een hekel aan dit soort meldingen, maar zal het zelf helaas ook moeten doen: Alle uitingen van dit platform komen voort uit mijn eigen mening en zijn dus geen financieel advies! Houd a.u.b. in de gaten dat de Metaverse, crypto  & NFT markt snel beweegt, waardoor sommige informatie achterhaald kan zijn. Doe altijd je eigen onderzoek! Gr. Rens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar ben je naar op zoek?

Meest populair:

Meta Quest 3

De Meta Quest 3 komt eraan

Meta brengt de Meta Quest 3 (ook wel Oculus Quest 3 genoemd, Oculus is overgenomen door Meta (Facebook)) aankomende herfst op markt. Deze MR(Mixed Reality)-headset

Lees meer