Je hebt het vast wel voorbij horen komen, mensen verdienen 81 miljoen euro door het verkopen van een afbeelding, een jpeg, een NFT.. Absurd! Volledig uit het verband getrokken natuurlijk, want er zit veel meer achter dan enkel een afbeelding, maar goed. Wat is nou een NFT? Het staat voor Non-Fungible Token. Mooie term weer, letterlijk vertaald betekent het niet-vewisselbare token, het is een onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat. Dit certificaat bevat een link naar een digitaal object, dit digitaal object kan een kunstobject of muziek zijn, maar het kan ook een toegangssleutel zijn tot bijvoorbeeld een digitaal stuk erfgoed, een app, een tool, een website noem het maar op. Zolang jij de token (NFT) in jouw wallet hebt, ben jij de eigenaar en heb jij toegang. Een NFT zorgt ervoor dat wij alles op een veilige manier digitaal kunnen bezitten, wat erg belangrijk is in de ontwikkeling van de metaverse.
Tip: Lees het artikel; Wat is de metaverse? Om de complete trend te snappen.
Je hoort vaak mensen zeggen: Wie koopt er nou een afbeelding voor 81 miljoen? Ik moet dan altijd denken aan mijn favoriete quote:
Mensen die niet weten wat het verhaal achter het plaatje is, de waarde van de community die erachter zit of de privileges die met een NFT komen verklaren de mensen die ‘het plaatje’ kopen voor gek. Maar goed, terug naar de basis van een NFT.
Wat is het verschil tussen een non-fungible token en een fungible token?
Verschil is heel simpel; een non-fungible token kun je niet opsplitsen en een fungible token wel. Voorbeeld: De dollar is een fungible token, want je kunt 100 dollar opsplitsen in briefjes van bijvoorbeeld 20 dollar. Een NFT is een token die niet op te splitsen is, daar komt de naam non-fungible token oftewel NFT vandaan.
De technologie achter een NFT
NFT’s staan op de blockchain en zijn daardoor niet zomaar aanpasbaar. Een blockchain is een keten van blokken die informatie bevatten, deze informatie wordt continu gecontroleerd door alle computers over de hele wereld die voor het netwerk zijn opengesteld, deze computers worden met coins beloond zodra zij als snelste de oplossing hebben berekend, dit principe noemen ze het minen van coins. Zodra iemand een blok probeert aan te passen zonder dat daar een nieuw contract of transactie voor ontstaan is, dan zeggen alle andere computers dat dit niet klopt, waardoor het onmogelijk is om met de blokken te knoeien.
Bekijk dit filmpje voor een uitgebreidere uitleg over hoe blockchain werkt:
Dus zodra iemand een NFT maakt, wordt er eigenlijk een certificaat aangemaakt dat wordt gekoppeld aan een digitaal object, dit wordt vervolgens geregistreerd op de blockchain.
Om misverstanden te voorkomen; Een NFT is enkel het certificaat met een link naar het object en een soort handtekening van de eigenaar die bevestigd dat jij in bezit bent van het digitale object dat eraan gekoppeld is. Een NFT is dus niet het digitale object zelf.
De makkelijkste manier om een NFT te kopen
Ben je geïnteresseerd in NFT’s en vraag je jezelf af hoe je nou een NFT koopt? Ik heb een stappenplan voor het kopen van NFT’s.
Conclusie
81 miljoen voor een plaatje is dus een stuk minder gek nu je weet dat het niet alleen maar om het plaatje gaat. Mensen noemen het plaatje een NFT, maar het plaatje is eigenlijk het digitale object waar de NFT naartoe linkt. Al met al is de NFT-technologie waterdicht en zal het in mijn ogen de wereld op zijn kop gaan zetten zodra meer grote bedrijven doorhebben hoe makkelijk het is om geld te verdienen met NFT’s. Nike verkoopt bijvoorbeeld NFT’s, een NFT heeft namelijk veel lagere productiekosten dan het maken van een katoenen trui. Een ander voorbeeld is dat game developers een game kunnen maken en daarvan 100% eigenaar blijven, terwijl ze normaal 90% moeten afstaan aan een tussen partij die de connecties heeft om ze groot te maken.