Ooit het verhaal gehoord over mensen die duizenden euro’s per dag ontvingen voor het enkel bezitten van een CyberKongz? Dit verhaal is dus waar. Mensen hadden hun CyberKongz gestaked, wat resulteerde in een dagelijkse vergoeding in $BANANA coin. In de tijd dat CyberKongz in een lift zat en $BANANA maar bleef stijgen verdiende mensen 10 duizenden euro’s per dag, door enkel hun CyberKongz te staken. Onrealistisch toch? Het is echt gebeurd en zal nog vaker gaan voor komen.
Staken is het vastzetten van jouw cryptocoins of NFT’s in ruil voor een vergoeding.
Het is te vergelijken met de rente die een bank geeft op jouw spaarrekening (ook al is dat helaas tegenwoordig 0%… Maar je snapt het idee).
Nu denk je waarschijnlijk: Waarom zouden bedrijven hier een vergoeding voor geven? Het zorgt voor stabiliteit van hun cryptomunt of NFT. Als mensen hun cryptomunten of NFT’s voor lange tijd vastzetten zorgt dat ervoor dat het aanbod van deze munt of NFT kleiner wordt, waardoor de prijs wordt opgedreven of in moeilijke tijden stabiliseert.
Maar er is nog een reden genaamd Proof of Stake (PoS). Sommige netwerken hebben staking namelijk nodig om te kunnen functioneren. Om deze techniek uit te leggen is het handig om eerst te weten hoe de voorganger genaamd ‘Proof of Work’ werkt.
Proof of Work (PoW)
Proof of Work wordt gebruikt voor Bitcoin. Elke keer als er een Bitcoin transactie wordt gedaan laat het Bitcoin-algoritme een soort puzzel los, wie deze puzzel als eerst oplost wordt beloond met X aantal Bitcoin. De personen die de puzzel proberen op te lossen worden ‘Miners’ genoemd. De uitkomst van de Miner die hem als eerst oplost wordt gecontroleerd door andere Miners die hun computer(s) voor het netwerk hebben opengesteld. Daarom heet het Proof of Work. Door deze controle kan er niet geknoeid worden met het aanmaken of aanpassen van blokken in de blockchain.
Het probleem met deze techniek is dat Miners door de enorme rewards die ze kunnen verdienen mining farms opzetten. Mining farms zijn ruimtes compleet gevuld met hardware om Bitcoins (of andere cryptocoins) te Minen, dus om als eerste de puzzels op te lossen. Het probleem met deze mining farms is dat ze enorm veel energie gebruiken, genoeg energie om heel New Zeeland elke dag te voorzien van stroom.
Je kunt je voorstellen dat in de huidige wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt dit niet door de beugel kan, hierdoor zijn er alternatieven opgedoken. Een van die alternatieven is ‘Proof of Stake’.
Proof of Stake (PoS)
In plaats van iedereen tegen elkaar te laten spelen om als eerste de puzzel op te lossen, selecteert het Proof of Stake algoritme random een zo genaamde ‘Validator’ om het volgende blok in de blockchain te valideren. Een Validator is een groot bezitter in het netwerk die als een van de grotere aandelen coins heeft gestaked.
Huh dat is toch veel minder veilig? Dat valt gelukkig mee, de coins die een Validator heeft gestaked dienen als borg. Probeert de Validator te knoeien met de blocks in de blockchain dan gaat er een deel van zijn borg af. Ook kan een Validator niet zomaar zijn coins unstaken, de Validator moet namelijk een tijdje wachten zodat het netwerk de tijd heeft om zijn goedgekeurde blokken te checken op fraude. Zodra de coins unstaked zijn kan er namelijk geen borg meer ingehouden worden.
Dus hoe meer coins je staked hoe hoger de rewards, dit zal vaak ook vooraf vermeld worden bij elke coin of NFT die je staked.
Het probleem dat bij PoW ontstond is door PoS dus opgelost. PoS zorgt voor een flinke energie vermindering, omdat het dus niet meer gebaseerd is op de grootste hoeveelheid snelste hardware apparatuur.
Voordelen en nadelen van staken
Voordelen:
- Geen technologische kennis nodig.
- Je hebt geen dure apparatuur nodig.
- Je hoeft enkel staking aan te zetten in de exchange die je gebruikt.
- Staking bij NFT’s wordt vaak goed uitgelegd door de ontwikkelaar van de NFT en is vaak enkel je wallet connecten, een fee betalen en op de comfirm knop klikken.
Nadelen:
- Bij sommige stakings mechanismes zul je de munt of NFT voor een langere tijd moeten vasthouden, voordat je hem weer kan verkopen.
- Je krijgt vaak pas op langere termijn echt goed rendement.
- Er kunnen bij nieuwe projecten wel eens listige voorwaarde aan staking zitten waardoor je jouw coin of NFT net niet op tijd kan verkopen voordat er een dump komt.
Wat levert staking op?
Er zit een groot verschil in het staken van crypto coins en het staken van NFT’s. Het staken van crypto coins heeft vaak een lager rendement en je staked de coin zelf, het staken van NFT’s heeft vaak een hoger rendement maar is ook vaak maar voor een kortere periode interessant. Dit komt omdat NFT’s momenteel harder fluctueren dan crypto coins.
Dus ik zou crypto coins staken als je voor low risk low reward gaat en ik zou NFT’s staken als je voor high risk high reward gaat. Bij NFT’s heb je namelijk wel eens listige voorwaarden waardoor de coin een pump krijgt omdat niemand zich nog uit kan kopen, zodra mensen zich uit kunnen kopen doen ze dat meteen. Degene die zich als eerste kunnen uitkopen kunnen dat doen tegen een hele hoge prijs, degene die daarna komen zullen het voor een mindere prijs moeten doen.
Opbrengsten staken van cryptocoins
Staken met crypto coins kan je van 1% tot 10% opleveren in het algemeen. En hoe meer coins je staked, des te meer rendement je eruit haalt. Ook beïnvloed de lengte van de periode dat je staked vaak het rendement.
Opbrengsten staken van NFT’s
Staken van NFT’s kan qua verdiensten heel gevarieerd zijn. Het ligt er namelijk maar net aan hoe de token van de NFT het doet. Voorbeeld: Je krijgt 10 $BANANA per dag, kijk maar eens wat $BANANA coin de afgelopen maanden heeft gedaan:
Zoals je ziet fluctueert dit nogal sterk. Dus de ene week verdien je 1000 dollar per dag en de andere week verdien je 500 dollar per dag.
Ook moet je opletten met listige voorwaarden. NFT-ontwikkelaars maken van staking een soort spel, je kunt je NFT bijvoorbeeld in meerdere categorieën staken en als je ze combineert met het staken van andere NFT’s krijg je hogere rewards etc. Bij sommige NFT-games is het zelfs zo dat je ene NFT de andere NFT moet bewaken omdat hij anders ‘gejat’ kan worden, als je dit niet doorhebt kan het zijn zodra je hem unstaked dat je hem kwijt raakt. Daarom moet je altijd goed onderzoek doen en niet zomaar ergens instappen.
Ook moet je ervoor zorgen dat je bij voorwaarden als: ‘Je moet je NFT minstens 2 weken laten staan’ of ‘je moet minstens x aantal tokens hebben gespaard voor je hem kan unstaken’ oplet dat je niet te laat begint met staken. Wat dus vaak gebeurt is dat de eerste mensen die hem kunnen unstaken er met de buit vandoor gaan terwijl de rest hem op dat moment niet kan verkopen.
Hoe stake je crypto coins?
De meeste exchanges zoals Bitvavo en Binance bieden het aan, dan is het simpelweg een druk op de knop. Bij andere coins zoals $SAND van The Sandbox moet je naar hun site gaan om daar de coins te staken. Je verbindt dan met je wallet, laat weten hoeveel je wilt staken en drukt daarna op de knop. Bij dit soort mechanismes is het echter wel belangrijk om te weten via welk netwerk je moet staken. $SAND kan namelijk via het Ethernet-netwerk gestaked worden maar ook via het Polygon netwerk. In dit geval zou je dan beter via het Polygon netwerk kunnen staken aangezien daar veel minder transaction fees bij komen kijken. Zorg dat je dat eerst goed uitzoekt voor je gaat beginnen met het verplaatsen van coins. Toen ik begon heeft slecht onderzoek naar de type coin en netwerk me namelijk honderden euro’s gekost.
Hoe stake je NFT’s?
Dit is afhankelijk van de ontwikkelaar. Vaak is het naar de website gaan, op staking klikken, je wallet connecten, gas fee betalen en it’s done. Heb je hulp nodig bij het staken van een NFT, ga dan naar de Discord van de ontwikkelaar en stel daar je vraag. Er staat een hele community en vaak ook nog moderators voor je klaar om je hierbij te helpen. Maar geloof me, vaak is dit niet eens nodig, zo simpel maken ze het voor je.
Visie voor de komende jaren
Staking is een mooi mechanisme, er zitten hier en daar nog wat haken en ogen aan, maar het wordt maar beter en beter. Ik denk dat met name NFT-staking steeds populairder zal worden en de ‘staking games’ die bij NFT’s komen kijken gecompliceerder gaan worden. In de toekomst denk ik dat de manier zoals we geld op een bank zetten en rente ontvangen niet meer vergelijkbaar gaat zijn met NFT-staking, de NFT-wereld heeft goed door dat mensen van een gokje houden en gamificatie leuk vinden. Dit betekent dat ik denk dat je bij NFT-staking in de toekomst van tevoren hele tactieken moet bedenken om zoveel mogelijk rendement te halen uit je stake.