Blockchain & Bedrijven; Wat kunnen ze ermee?

“Ik heb 2 weken terug van 100 euro 10.400 euro gemaakt met deze crypto coin!” Hoorde ik laatst iemand zeggen. Ook hoor ik dit steeds vaker met NFT’s, de zogenaamde jpegs: “Ik heb deze aap verkocht voor 22.500 dollar!” Dit zijn mensen die gebruik maken van de toepassingen van blockchain, het is allemaal op blockchain gebaseerd. En dit soort voorbeelden geven de blockchain technologie een negatieve lading, een groot deel van de menigte denkt nu namelijk als je over blockchain, crypto of NFT’s begint: “Oh daar heb je weer een gast die snel rijk wil worden”. Maar als je er dieper induikt en erachter komt wat blockchain daadwerkelijk is dan zie je in dat blockchain de wereld in grote maten gaat veranderen. Ik zal je een aantal voorbeelden geven.

Maar eerst wil ik je een behapbare uitleg van blockchain meegeven:

Je kunt een blockchain zien als een soort database waarin informatie wordt opgeslagen. Het idee van een blockchain is dat er blokken in een ketting achter elkaar geplaatst worden, elk blokje heeft informatie over zowel het vorige als het volgende blokje. Deze informatie bevat de tijd, prijs, wallet adres etc. Met deze informatie kan gecheckt worden of de ketting nog klopt. Komt een deel van de informatie van een blokje niet overeen met het vorige blokje dan kan het nieuwe blokje niet worden toegevoegd. De controle wordt uitgevoerd door meerdere computers die opengesteld zijn voor het netwerk zodat een enkele computer nooit de mogelijkheid krijgt om een foutief blok goed te keuren.

Waar ben je in geïnteresseerd? Kies een van de onderstaande linkjes om er makkelijk naartoe te gaan:

Blockchain in de logistieke sector

Blockchain is er dus voor gemaakt om data veilig en efficiënt op te slaan. Toevallig heeft het internationaal transport het logistieke probleem dat ze bedelft worden met bergen aan administratie als je een container van Japan naar Nederland laat verschepen. De container komt minstens langs 30 personen/instanties die met de hand elk document en elke stempel moeten bekijken om te noteren welke container waar is geweest. Dit doet men nog altijd met de hand, wat zorgt voor torenhoge arbeidskosten, veel menselijke fouten en corruptie. 3 problemen die met de toepassing van blockchain opgelost zouden zijn!

Blockchain in de logistieke sector
Bron: Dominic Lückmann

Een container krijgt een paspoort dat gekoppeld is aan een blockchain, elke keer als een container een haven binnenkomt wordt er nieuwe data aan de blockchain toegevoegd, waardoor je precies de weg van de container terug kan zien, met de exacte tijden. Zodra er iets is toegevoegd kan het er niet meer vanaf worden gehaald, wat corruptie lastig maakt. Ze kunnen dus niet knoeien met de weg die een container aflegt. Verdwijnt een container? Dan kunnen ze niet achteraf de cijfers van het aantal containers aanpassen in het administratieboekje, de blockchain is niet aanpasbaar!

Nu vraag je je af van huh ze kunnen toch de inhoud van een container wisselen of wat dan ook. Dat ligt er in eerste instantie aan of de inhoud van de container is geregistreerd in de blockchain, anders zou dit niet kunnen. Ook zouden ze de inhoud dan zonder vertraging op te lopen moeten wisselen, alle precieze tijden zijn in de blockchain opgeslagen, dus zodra een container ergens langer over doet dan valt dit op en zou er meteen actie ondernomen kunnen worden.

Het nadeel van dit concept op korte termijn is dat elke schakel waar de container langs komt deel moet nemen aan de blockchain, oftewel alle 30 schakels zouden het blockchainsysteem moeten implementeren. Hierdoor laat de werking van het concept nog wel even op zich wachten. Maar één ding is zeker, zodra het staat heeft iedereen er profijt van (behalve de mensen die van corruptie profiteren ofcourse).

Blockchain in vastgoed

Ik hoor vaak van mensen die een huis hebben gekocht dat ze het belachelijk vinden dat een notaris zo duur is voor wat ze nou eigenlijk doen. De notaris stelt een eigendomsakte op, waarin staat van wie de woning is. Als je geen juridisch advies nodig hebt, zul je nog steeds flink moeten dokken.

Blockchain in vastgoed
Bron: Scott Graham

Blockchain kan alles wat een Notaris doet vervangen, behalve het advies. Als de overheid een notariële blockchain maakt dan kan iemand via deze blockchain zijn huis overdragen aan een ander. Blockchain is hier perfect voor aangezien de chain onomkeerbaar is, dat is in principe wat een notaris nu waarborgt.

Jouw identiteit op de blockchain

Blockchain kan als een soort online identiteits kluis dienen. Momenteel wordt er met alles wat je op het internet doet gevraag om jouw gegevens, deze moet je vervolgens zelf invullen. Stel je hebt een blockchain adres dan hoef je alleen jouw blockchain adres te geven en ze kunnen alle gegevens inladen, een stuk efficiënter toch?

Bron: Dan Nelson

Het probleem hieraan is dat ze dan ook informatie krijgen die ze niet horen te hebben. Daarin speelt de veiligheid van blockchain een belangrijke rol. Blockchain technologie biedt de mogelijkheid om alleen vereiste informatie vrij te geven en de rest af te schermen. Zo kun je alleen de broodnodige informatie in één klik verschaffen zonder teveel prijs te geven.

Een stapje verder is het zero-knowledge proof principe, hiermee kun je jezelf identificeren zonder dat de tegenpartij enige informatie krijgt over wie jij bent. Dit komt vooral bij financiële situatie van te pas. Stel jij wil een hypotheek aangaan maar wil niet laten weten hoeveel geld je in totaal hebt, maar moet wel verifiëren dat je genoeg zou hebben om de hypotheek last te kunnen dragen, dan is blockchain de oplossing.

Blockchain in een supermarkt

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor de consument en dat merken de supermarkten ook. Zodra je blockchain toevoegt aan de supply chain van een supermarkt kan je een QR-code op elk product plakken dat de levensweg van een product naar bovenhaalt. Zo kan een consument zien waar het product vandaan komt en weet de consument ook meteen dat er niet mee geknoeid kan zijn omdat het blockchain technologie is.

 Blockchain in een supermarkt

Dit kan ervoor zorgen dat er meer kritische controle komt op het gebied van duurzaamheid, puur omdat iedereen toegang heeft tot de levensweg van een product, doe je hier op een gegeven moment niet aan mee als supermarkt terwijl andere supermarkten dit wel doen? Dan is er een grote kans dat duurzaam gerichte consumenten wegblijven uit een supermarkt die het niet aandurft om transparant te zijn.

Wat ik je nog mee wil geven

Waar web 2 ervoor zorgde dat informatie verschaft kon worden via het internet, zal web 3 zorgen voor vertrouwen tussen mensen op het internet. Iets wat steeds verder naar de knoppen gaat in de vorm van troll accounts, scammers, hackers, fake reviews, fake news, censuur, noem het maar op. Er zijn eindeloos veel voorbeelden te noemen van het schaden van vertrouwen op het internet, iets wat blockchain op kan lossen.

Deel:

Meest populaire posts:

Rens

Rens

Metaverse & Tech enthousiast! Business Innovator van oorsprong, gaat goed op efficiëntie en heeft een hart voor technologie.

Ik heb een hekel aan dit soort meldingen, maar zal het zelf helaas ook moeten doen: Alle uitingen van dit platform komen voort uit mijn eigen mening en zijn dus geen financieel advies! Houd a.u.b. in de gaten dat de Metaverse, crypto  & NFT markt snel beweegt, waardoor sommige informatie achterhaald kan zijn. Doe altijd je eigen onderzoek! Gr. Rens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar ben je naar op zoek?

Meest populair:

Meta Quest 3

De Meta Quest 3 komt eraan

Meta brengt de Meta Quest 3 (ook wel Oculus Quest 3 genoemd, Oculus is overgenomen door Meta (Facebook)) aankomende herfst op markt. Deze MR(Mixed Reality)-headset

Lees meer